Ministerul Sănătăţii a prezentat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, modelul 3D arhitectural al viitorului Spital Regional de Urgenţă Iaşi, care presupune construcţia unui complex de 7 etaje, cu 850 de paturi, heliport şi spaţii speciale pentru dezvoltarea profesională a medicilor şi asistenţilor

Stiri

„În acest moment, proiectul (SRU Iaşi – n.r) are autorizaţia de construire, toate avizele şi este verificat de evaluatorii atestaţi în domeniile de specialitate. Ministerul Sănătăţii, împreună cu Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, a aprobat o strategie de accelerare a lucrărilor şi astfel sperăm că la sfârşitul acestei luni să publicăm anunţul de intenţie pentru pachetul I de lucrări. Asta înseamnă că la finalul verii, începutul toamnei, vom avea utilajele în teren”, a declarat managerul de proiect, Cristina Gafton.

Potrivit acesteia, principalele secţii ale Spitalului Regional de Urgenţe sunt Centrul pentru cap şi gât, care va avea o capacitate de 99 paturi, Centrul toracic, care va avea o capacitate de 104 paturi, Centrul abdominal – 275 paturi, Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală şi traumă – 75 paturi, Centrul de medicină internă – 135 paturi, Centrul pentru mamă şi copil – 76 paturi.

„Construcţia presupune existenţa a nouă etaje. Vom avea două subsoluri, parter, cinci etaje plus unul tehnic. Costul estimat în urma finalizării proiectării este de aproximativ 669 milioane de euro, care va fi ajustat în funcţie de preţul adjudecat în urma licitaţiilor. Lucrările sunt împărţite în doua etape: lucrări preliminare şi lucrări principale, tocmai pentru a mai acoperi din decalajul care îl avem în acest moment faţă de planificarea iniţială, astfel încât cel târziu în septembrie să începem împrejmuirea, excavarea, devierea reţelei de 20 kV care o avem pe amplasament, iar undeva spre sfârşitul lunii decembrie să începem lucrările principale, adică fundaţia şi suprastructura”, a precizat Cristina Gafton.

Se estimează că în primul an de funcţionare la SRU Iaşi vor fi 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat presei că în paralel cu lucrările la Spitalul Regional de Urgenţe vor fi desfăşurate şi lucrări pentru viitoarea bretea de legătură cu Autostrada A8.

„Pentru zona Moldovei şi Moldova de peste Prut Spitalul Regional de Urgenţă este chiar o urgenţă. Cred că în acest spital în care vor fi 850 de paturi şi 19 săli de operaţii va fi oferit un act medical de calitate, pentru că nu e o bucurie să ajungi la spital. Din nefericire pentru statul român, fără a acuza pe cineva sau a politiza, cred că această bigrocraţie sau această tergiversare vor face ca la final costurile pentru cele trei spitale regionale de urgenţă să fie foarte, foarte mari. În ultimii 10 ani 19 miniştri ai sănătăţii au promis că vom avea un spital regional de urgenţă. Pentru noi, ieşenii, este o bună speranţă faptul că Iaşiul are cel mai avansat SRU. Oricum, cele 19 entităţi medicale din judeţul Iaşi funcţionează ca spitale regionale de urgenţă atunci când vine vorba de diferite specializări. (…) Cred că vom avea Autostrada A8 şi spitalele interjudeţene înainte de finalizarea construcţiei SRU.(….) În ceea ce priveşte autostrada A8, pentru că practic dinspre Golăieşti-Rediu-Aldei va veni o bretea care va trece pe Aeroportul Internaţional, iar Spitalul Regional de Urgenţă va coborî pe strada C.A.Rossetti”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Petru Cojocaru, a declarat că termenul de finalizare a SRU Iaşi va fi, aşa cum prevede şi proiectul, în anul 2027.

„Din discuţiile pe care le-am avut atât cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii dar şi cu cei care se ocupă de managementul acestui proiect, anul 2007 ar cam trebui să fie anul în care se finalizează proiectul şi anul în care putem să vedem primii beneficiari ai noului spital regional de urgenţă”, a declarat prefectul Bogdan Cojocaru.

Coordonatorul UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon”, prof.univ.dr Diana Cimpoeşu, a declarat că speră ca „în momentul în care spitalul regional va exista şi va funcţiona, toată lumea să fi în jurul pacientului, toate investigaţiile să fie în acelaşi loc, toate variantele terapeutice să fie în acelaşi loc, astfel încât timpul de reacţie, timpul în care se rezolvă atât diagnosticul cât şi tratamentul să fie unul mult mai scurt. Şi asta, pentru a scădea mortalitatea, pentru a scădea complicaţiile, pentru a creşte gradul de confort”.

„Acest tip de colaborare, de a lucra unul cu celălalt, toţi specialiştii, este cu siguranţă, şi e dovedit de multe studii, mult mai bun decât a comunica de la distanţă. Este mult mai bună implicarea interdisciplinară, pornind de la specialităţile medicale şi chirurgicale sau supraspecialităţi, astfel încât toată lumea să lucreze pentru un pacient sau câteva sute de pacienţi”, a precizat dr. Cimpoeşu.

Adrian Popa, directorul Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, a declarat la rândul său că prioritatea majoră a instituţiei pe care o conduce este implementarea proiectelor celor trei Spitale Regionale de Urgenţă din ţară, respectiv, de la Iaşi, Cluj şi Craiova.

Construcţia celor trei spitale regionale de urgenţă – Iaşi, Cluj şi Craiova – este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României şi cofinanţată prin Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de peste 2,37 miliarde lei, din care: valoarea totală eligibilă este de peste 684,9 milioane de lei, din care valoarea total nerambursabilă FEDR: 223.320.500 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat: 458.296.407 lei.

Perioada de implementare a proiectelor este 1 mai 2018 – 28 februarie 2027.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .