Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi că România încă merge spre vârful pandemiei de coronavirus şi se aşteaptă ca în următoarele două săptămâni să scadă numărului cazurilor noi “de la o zi la alta”.
“Ne aşteptam la sfârşitul lunii aprilie, după sărbătorilor pascale, la un vârf, vârful urmând să fie mai abrupt sau mai lin. Vorbeam de 10.000 – 12.000 de cazuri sau, dacă era mai abrupt, putând fi dus un pic după 1 mai şi cu un număr mai mare de cazuri, poate 15-20.000. Suntem în acel moment în care încă mergem spre vârf, dar e o pantă lină, să spunem, în acest moment, cu un număr de cazuri crescând, dar în aşa numit platou în fierăstrău. Avem o zi un număr mai mare, a doua zi un număr mai mic, iar un număr mai mare. Suntem într-un moment în care avem peste 11.000 de cazuri, peste 3.000 de cazuri vindecate, 660 de decese, avem 246 de cazuri în terapie intensivă”, a declarat Tătaru, la Digi 24.
El a precizat că vin câteva zile libere, de 1 Mai, iar momentul trebuie foarte bine gestionat pentru a preveni apariţia unor noi focare.
“Suntem într-un moment în care este acea pantă lină, dar în schimb vin şi trei zile, 1, 2 şi 3 mai, după o perioadă în care lumea resimte nevoia unei relaxări, şi atunci trebuie gestionat foarte bine şi acest moment. Am fost în stare de urgenţă şi până acum, şi de sărbătorile pascale şi populaţia, îi mulţumesc pentru acest lucru, a respectat. Dar a fost şi o parte relativ mică a populaţiei care nu prea a respectat acest moment şi nerespectarea unei distanţări sociale, nerespectarea unei izolări voluntare la domiciliu, nesocotirea unei reguli din tot ce înseamnă situaţii de urgenţă poate duce la un focar în comunitate sau exacerbarea unui focar pe care îl credeam în acel moment stins sau controlat”, a spus Tătaru.
Ministrul Sănătăţii speră ca în următoarele două săptămâni să scadă numărul cazurilor noi şi al decesurilor iar după data de 15 mai să se poată trece la o relaxare a măsurilor. “Sperăm că în următoarele două săptămâni vom observa de la o zi la alta o scădere a numărului de cazuri noi, o scădere de decese, o scădere a numărului de terapie intensivă, cele care pun probleme şi putem spera ca după 15 mai, atunci când expiră starea de urgenţă prin prelungirea decretului dat de domnul preşedinte Klaus Iohannis, să putem gândi şi o relaxare, dar până atunci nu vorbesc de relaxare, vorbesc de aceleaşi precauţii, de aceleaşi recomandări, de aceeaşi izolare şi distanţare socială”, a afirmat Tătaru. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.