Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat că persoanele asimptomatice vor fi testate acasă de către echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), iar spitalul suport, dar şi celelalte unităţi implicate în gestionarea cazurilor COVID-19 trebuie să îşi amenajeze izolatoare.

Stiri

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi, după o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, că persoanele asimptomatice vor fi testate acasă de către echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), iar spitalul suport, dar şi celelalte unităţi implicate în gestionarea cazurilor COVID-19 trebuie să îşi amenajeze izolatoare.

Tătaru a efectuat o vizită în judeţul Prahova, mergând la SAJ şi la SJU, în condiţiile în care, în ultima perioadă, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) au atras în repetate rânduri atenţia asupra faptului că unitatea este supraaglomerată, personalul insuficient şi la fel şi aparatura folosită.

Astfel, ministrul Sănătăţii a precizat că vizita sa în Prahova este făcută ca urmare a unui raport întocmit la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la problemele din judeţ.

„Astăzi (joi n.r.), în urma informaţiilor venite de ieri (miercuri n.r.), am ajuns la Ploieşti tocmai pentru a evalua situaţia patologiei COVID şi non-COVID. Pentru patologia COVID sau suspecţi, am avut discuţii dimineaţă la Ambulanţă, ceea ce înseamnă că toţi asimptomaticii vor fi testaţi acasă de Ambulanţă, urmând ca rezultatul confirmat sau nu să ducă aceşti pacienţi către spitalele care au patologie COVID sau non-COVID, în funcţie de rezultatul testului, pentru investigaţii suplimentare. La SJU, avem o suprapopulare a UPU cu mulţi pacienţi care rămân în izolare în UPU, când ei ar trebui să fie în izolare în alte spitale sau în secţii care corespund cu comorbidităţile pe care le prezintă acel pacient până la venirea unui test. Venirea unui test negativ – rămâne în acea secţie, venirea unui test pozitiv – este dirijat către spitalul suport, care în acest moment este Câmpina”, a declarat Tătaru.

Ministrul a arătat că mai sunt spitale implicate în acest circuit şi toate ar trebui să aibă izolatoare.

„Mai avem un spital – Băicoi – care va trebui să preia tot ce înseamnă infecţioase, după cum şi spitalul din Breaza, pe care va trebui să îl reaşezăm, şi spitalul din Drajna, pentru pneumologie. Spitalul din Câmpina şi celelalte spitale vor trebui să îşi constituie acele izolatoare în care pacienţii pot fi testaţi acolo, nemaivenind aici, colmatând UPU, iar rezultatul testului va impune şi direcţionarea acestor pacienţi către spitale fază I, fază II sau suport pentru cei COVID pozitiv sau spitale de specialitate, pentru cei COVID negativ”, a explicat ministrul.

Totodată, Tătaru a cerut conducerii SJU ca fiecare secţie să aibă un izolator, o rezervă cu o cameră, pentru a putea primi din UPU pacienţi care prezintă comorbiditatea care corespunde specificului secţiei până la definitivarea acelui test COVID.

În privinţa deficitului de personal, ministrul Sănătăţii a menţionat că se va face o reevaluare a întregului personal medical din judeţ, o redistribuire a acestuia şi, dacă se dovedeşte a fi insuficient, atunci se va apela la detaşări din centrele universitare din ţară.

„Din ce am văzut în raportul făcut ieri de DSU, s-a dat termen de 5 zile pentru a face evaluarea şi reaşezarea lucrurilor în temeiul lor şi legal, dar şi normal”, a mai precizat Nelu Tătaru.

El a admis că are informaţii despre supaaglomerarea UPU şi a izolatorului de aici, menţionând că are cunoştinţă despre cazuri care au aşteptat 52 de ore în izolator pentru a primi rezultatul testului COVID-19.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns