Orteza este un tip de stabilizator ortopedic a cărui sarcină este de a stabiliza articulația rănită a genunchiului și nu numai. Aceasta este utilizată atunci când articulația necesită imobilizare completă sau doar parțială și este cea mai bună alternativă la gips. Utilizarea ortezei permite reducerea la minimum a riscului de deteriorare profundă a articulațiilor, reduce vizibil posibila umflare în acea zonă și permite o recuperare mai rapidă după leziune, menținând în același timp o activitate relativ normală.
Orteza pentru genunchi – cum funcționează?
Orteza pentru genunchi servește la ameliorarea articulației, ligamentelor, mușchilor și meniscului, datorită cărora accelerează semnificativ procesul de recuperare. Aceasta este recomandată pentru entorse, lovituri și fracturi. Datorită construcției și scopului ei, este adesea aleasă și de sportivi.
Genunchiul este cea mai mare și mai complexă articulație din corpul uman, are o structură articulată care leagă femurul cu piciorul inferior. Articulația genunchiului, datorită locației, structurii și funcțiilor sale complexe, este deosebit de vulnerabilă la orice leziuni. Pe de o parte, articulația ar trebui să fie destul de flexibilă pentru a asigura o gamă completă de mișcări, iar pe de altă parte, ar trebui să fie rezistentă la suprasarcină.
Cum se alege o orteză pentru genunchi?
Principalul criteriu la alegerea unei orteze este tipul de leziune. Decizia de a alege depinde în principal de medicul curant. În plus, este important și motivul pentru care va fi utilizat: prevenire, corectare sau tratament. Persoanele care au suferit o leziune gravă la genunchi necesită o ajustare individuală a ortezei.
Există trei tipuri de orteze pentru genunchi, iar primul dintre ele este un model reglabil. Acest tip de orteză este recomandat pentru afectarea ligamentelor încrucișate anterioare și laterale, precum și după tratamentul chirurgical al ligamentelor, rotulei sau meniscului. În plus, pentru leziunile rotulei, se folosesc orteze cu o gaură întărită cu silicon care stabilizează rotula.
Kinetoterapeutul sau ortopedul este responsabil pentru modificarea unghiului de îndoire al ortezei și reglarea corectă a acesteia. În niciun caz nu trebuie să ajustezi singur orteza, deoarece aceasta poate agrava leziunea.
Avantajele unei orteze – de ce merită să o alegi?
Marele avantaj al ortezelor și avantajul lor decisiv față de ghips este faptul că sunt ușoare și mai confortabile, astfel că purtarea lor nu este împovărătoare și permite o mobilitate relativă – desigur, în funcție de leziune, partea corpului și recomandările medicului. Ortezele nu provoacă frecări, asigură fluxul de aer și capacitatea de a menține igiena părții afectate a corpului. In cazul recuperarii, ortezele pentru glezna pot fi benefice în cazul persoanelor cu afecțiuni ale gleznei, cum ar fi entorsele, fracturile sau tendinitele.
În funcție de leziune, orteza poate fi, de asemenea, îndepărtată în unele cazuri, ceea ce facilitează monitorizarea stării de sănătate și progresul în reabilitare. Important, în cazul unei orteze, există certitudinea că aceasta imobilizează și asigură perfect o anumită parte a corpului. Un ghips, pe de altă parte, este adesea pus pe un braț sau un picior umflat. După ce a dispărut inflamația, este posibil ca gipsul să nu stabilizeze articulația așa cum ar trebui.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .