Zâmbet frumos, plămâni sănătoși sau ce beneficii aduce îngrijirea orală pentru sănătatea plămânilor

Articole

Când vorbim despre îngrijirea orală, ne gândim, de cele mai multe ori, la rolul acesteia în menținerea unui zâmbet frumos și sănătos și la vizite mai confortabile în cabinetul medicului stomatolog. Cu toate acestea, o îngrijire corectă a cavității bucale asigură beneficii mult mai diverse decât estetica dentară. De altfel, starea de sănătate orală poate influența în mod direct sănătatea generală, inclusiv cea a plămânilor.

Când vorbim despre îngrijirea orală, ne gândim, de cele mai multe ori, la rolul acesteia în menținerea unui zâmbet frumos și sănătos și la vizite mai confortabile în cabinetul medicului stomatolog. Cu toate acestea, o îngrijire corectă a cavității bucale asigură beneficii mult mai diverse decât estetica dentară. De altfel, starea de sănătate orală poate influența în mod direct sănătatea generală, inclusiv cea a plămânilor.

Legătura dintre sănătatea orală și sănătatea plămânilor

Conform Regina Maria Dental Clinics, bacteriile din cavitatea bucală, în special cele asociate cu bolile gingivale, pot fi inhalate în plămâni, provocând infecții și agravând afecțiuni pulmonare preexistente. Plămânii, prin natura lor, sunt un organ sensibil, ceea ce înseamnă că pot fi ușor afectați de bacteriile patogene provenite din cavitatea orală. În acest context, bolile parodontale, caracterizate prin inflamația și infecția gingiilor, pot elibera bacterii în fluxul sangvin și, prin inhalare, în sistemul respirator.

În mod concret, persoanele cu o igienă orală precară prezintă un risc crescut de a dezvolta infecții respiratorii, cum ar fi pneumonia, bronșita și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Bolile gingivale și sănătatea plămânilor

Bolile gingivale sunt cauzate de acumularea plăcii bacteriene pe dinți și gingii. Conform teethbydrted.com, dacă nu sunt tratate, acestea pot progresa de la gingivită (inflamația gingiilor), la parodontoză (o formă mai severă de boală gingivală care poate distruge osul de suport al dinților).

Inhalarea bacteriilor din gura infectată poate duce la inflamații și infecții în organism, inclusiv în plămâni. Bacteriile pot intra în sânge prin țesuturile gingivale inflamate și pot ajunge la plămâni, agravând afecțiuni preexistente sau cauzând noi infecții.

De ce este importantă rutina zilnică de igienă dentară

Prin menținerea igienei orale zilnice, se reduce numărul de bacterii existente în cavitatea bucală, ceea ce scade riscul de inhalare a acestora în plămâni. Periajul regulat, folosirea aței dentare și a apei de gură sunt măsuri la îndemâna oricui pentru a controla placa bacteriană și a preveni dezvoltarea de infecții gingivale.

O cavitate bucală sănătoasă contribuie la o stare generală de sănătate mai bună, reducând inflamația și riscul de complicații asociate cu infecțiile bacteriene sau cu degradarea și pierderea dinților naturali.

De altfel, controalele de rutină, regulate, în cabinetul medicului stomatolog au rolul de a menține un zâmbet frumos și natural pentru mai mult timp. Tot în timpul controalelor regulate sunt recomandate periajul profesional și detartrajul, tratamente care au rol antibacterian și adjuvant în eliminarea depozitelor de tartru și placă bacteriană.

Cum să ai o igienă orală corectă

În primul rând, periază-ți dinții de cel puțin două ori pe zi, timp de două minute, folosind o pastă de dinți cu fluor. O periuță de dinți electrică poate fi mai eficientă în îndepărtarea plăcii bacteriene. Nu uita să folosești ața dentară în fiecare zi pentru a curăța spațiile dintre dinți, acolo unde periuța nu poate ajunge. Desigur, clătește-ți gura cu o apă de gură antibacteriană, ori de câte ori simți nevoia, pentru a reduce bacteriile din cavitatea bucală și a restabili pH-ul natural al gurii.

O dietă sănătoasă contribuie și ea la sănătatea generală a cavității orale și susține buna funcționare a plămânilor. Adoptă o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale și evită alimentele și băuturile zaharoase, care pot contribui la formarea plăcii bacteriene.

După cum vezi, îngrijirea orală adecvată nu numai că îți menține zâmbetul frumos, dar te ajută și în protejarea sănătății plămânilor. Prin însușirea unor obiceiuri sănătoase și prin vizite regulate la stomatolog, poți preveni infecțiile respiratorii și poți contribui la o stare generală de sănătate mai bună.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .