Premieră națională în Spitalul Militar Central – primele biopsii de prostată țintite cu ajutorului brațului robotic ghidat IRM

Stiri

În perioada 5-7 septembrie a.c., în cadrul Laboratorului de Radiologie-imagistică medicală 2 (CT, RMN), au fost realizate, în premieră națională, primele biopsii de prostată țintite cu ajutorului brațului robotic ghidat IRM.

Echipa medicală care a efectuat investigația a fost condusă de colonel medic dr. Cezar Bețianu, medic primar Radiologie și imagistică medicală, competențe în Ecografie generală, CT, RM si Senologie.

Biopsia localizată de prostată MRI in-bore este o metodă care detectează focarele suspectate de cancer de prostată și asigură prelevarea de biopsii din toate aceste focare cu o sensibilitate milimetrică ghidată de un dispozitiv și un software bazate pe o tehnologie avansată. Prin această metodă, focarele de cancer se pot detecta cu o acuratețe mai mare și nu este necesară repetarea biopsiei.

Această metodă de diagnosticare reduce numărul de biopsii necesare pentru a identifica cancerul de prostată, ceea ce reduce disconfortul pacientului şi creşte rata succesului tratamentului, prin iniţierea precoce a acestuia.

Ce este MRI in-bore Biopsy și cum diferă de MR-TRUS Fusion?
MRI in-bore Biopsy este singura tehnică care folosește aparatul de rezonanță magnetică (RM) în timpul procedurii, așadar este singura tehnică cu adevarat ghidată RM. Cu ajutorul acestuia produce imagini de înaltă calitate în care se pot identifica leziunile țintă. Acul de biopsie este ghidat spre regiunile RM marcate ca fiind suspecte printr-un braț robotic cu ajutorul funcției de navigare a software-ului și se desfășoară o biopsie localizată.

MR-TRUS Fusion folosește imaginile de la o examinare RM precedentă pentru a le procesa și combina, în timp real, cu imaginile de ultrasonografie transrectală (TRUS), procedura fiind ghidată ecografic cu asistența imaginilor RM.

Diferența majora între cele două este că tehnica MRI in-bore Biopsy recoltează țesut doar din leziunea țintă, în timp ce după procedura MR-TRUS Fusion e nevoie de recoltare convențională sistematică din tot restul prostatei.

Care este avantajul imagisticii prostatice prin rezonanță magnetică (MRI)?
Spre deosebire de alte tipuri de cancer de organ, cancerul prostatic nu se poate vizualiza decât prin IRM. Progresele înregistrate de tehnologia IRM în ultimii ani au crescut acuratețea vizualizării prin facilitarea diferențierii între zonele suspecte de tumori și glanda prostatică normală; procedura ia mai puțin timp și asigură confortul pacienților.

Datorită contrastului tisular ridicat și a capacității multiparametrice, examinarea IRM de prostată este folosită pe scară largă pentru detecția cancerului incipient de prostată, iar cu ajutorul acesteia se pot face biopsii cu rezoluție mult mai bună pe țesuturi, ce ajută la localizarea precisă a leziunii, în special cele mici. Astfel, aparatul biopsiază doar leziunea țintă și nu mai e nevoie să biopsieze toată glanda. Rezultă mai puține înțepături, risc mai mic de complicații și confort ridicat pentru pacient. Aparatul IRM permite documentarea leziunii biopsiate cu urmărirea acesteia pe termen lung. Tehnica presupune vizualizarea directă prin IRM a leziunii și biopsierea, după confirmarea poziției corecte a acului. Pacientul este așezat pe burtă, cu sondă de biopsie și anestezic local în canalul anal. În cca 10 minute, se achiziționează toate imaginile necesare localizării leziunii. Se poziționează acul și apoi se confirmă poziția corectă. Într-un interval total de 20-30 de minute, biopsia poate fi efectuată fără a se resimți cele 2-3 înțepături. Spre deosebire de alte tehnici, nu este nevoie de alte biopsii, în afara celei din leziunea țintă.

Care sunt metodele actuale de investigații pentru diagnosticul cancerului de prostată?
În prezent biopsia sistematică ghidată ecografic este standardul în diagnosticul cancerului de prostată la pacienții cu suspiciune clinică ridicată. Biopsia ghidată IRM fiind o tehnică ce vine în completarea serviciilor urologice. Cea mai acceptată indicație pentru biopsia ghidată IRM este rezultatul negativ al biopsiei sistematice ghidate ecografic. O nouă indicație ar fi leziunile din apexul prostatei și zonele periferice anterolaterale unde are o detecție superioară față de biopsia ecografică sistematică.

Care este avantajul biopsiei localizate cu MRI in-bore Biopsy față de biopsia prostatică convențională?
O biopsie prostatică convențională ia probe din regiunile standard ghidată cu ajutorul unei ecografii transrectale; MRI in-bore Biopsy, folosește imaginile RM avansate și ghidează acul de biopsie direct către focarele suspecte de cancer.

Rata de cancer la pacienții cu rezultate normale ale examinării și un nivel PSA crescut este de 25%-30%. Biopsia convențională poate să diagnosticheze 70%-75% din cancerul actual. Riscurile de infecție și de complicații septice sunt mai mari, în funcție de numărul de probe prelevate în timpul biopsiei, indiferent de numărul de piese prelevate în urma biopsiei. Rata de diagnosticare este foarte ridicată atât pentru pacienții la prima biopsie cât și pentru cei ce au mai fost biopsiați ecografic dar cu rezultate negative, asta în timp ce se ia un număr mai mic de probe; prin urmare, posibilitatea de complicație infecțioasă este mai scăzută.

Cu MRI in-bore Biopsy, rata de detectare este mai crescută la cancerele semnificative clinic, mai ales la pacienții cu un nivel crescut de PSA și în cazul tumorilor care nu sunt detectate prin biopsii de prostată recurente.

Care sunt dezavantajele investigației?
Dezavantajele tehnicii sunt legate de folosirea aparatului IRM, unii pacienți având contraindicații dacă au diferite dispozitive medicale feromagnetice atașate sau pacemaker cardiac.

Mai jos avem cazul unui pacient cu suspiciune clinică crescută de cancer de prostată care a fost diagnosticat IRM cu leziune PI-RADS 5, localizată în apexul prostatei. Urmând tehnica mai sus descrisă, am localizat leziunea și am biopsiat-o. Pacientul nu a resimțit niciun discomfort în timpul procedurii.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .