Prof. Dr. Adrian Covic: Auto-protecția s-a transformat într-o frică incredibilă, sunt pacienți care nu vin la medic, avem spitale goale și medici care refuză tratamente!

Stiri

Impactul pandemiei COVID-19 și al restricțiilor impuse de starea de urgență asupra activității medicale a fost unul negativ, deoarece măsurile luate nu au fost gândite consecvent și au dus la o restricționare importantă a activității în clinici și spitale, mai ales în ceea ce privește pacientul cronic. Este opinia Prof. Dr. Adrian Covic, președintele Societății Române de Nefrologie, exprimată într-un interviu acordat platformei specializate RoDiabet.ro.

“Există foarte mulți pacienți cronici, care aveau nevoie de îngrijiri, aveau nevoie de un imput medical. Aceștia nu au venit la spital, nu au venit în ambulatoriu, deci nu au beneficiat de îngrijirile necesare. Rezultatul a fost unul negativ pentru ei, poate chiar mult mai periculos decât dacă ar fi fost infectați cu Covid-19”, explică profesorul ieșean.

“Medicina nu poate fi făcută la nesfârșit online”

Acesta recunoaște că, în ultimele două luni, comunicarea între medici și pacienți a fost inadecvată, deoarece s-a permis doar formula consultațiilor online. “Medicina nu poate fi făcută la nesfârșit online. Au fost multe erori, sunt pacienți, vorbim de cei infectați, dar asimptomatici, închiși în spitalul de infecțioase și care nu au venit pentru tratarea bolii. Starea lor de sănătate s-a deteriorat, așteptând tot felul de rețete și recomandări venite cu ajutorul telemedicinei, care este încă departe de a funcționa corespunzător”, spune Prof. Dr. Adrian Covic.

În rândul pacienților diabetici renali tratați în cadrul Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon din Iași au existat și cazuri de contaminare cu noul coronavirus. “Sunt două categorii de pacienți. Prima o reprezintă pacienții care au și alte comorbidități, diabetul fiind o boală cu multiple comorbidități și la care infecția a fost severă, iar din ce am observat la acești pacienți de multe ori evoluția a fost una nefastă. A doua categorie este cea a pacienților complet asimptomatici, care ar fi trebuit altfel controlați și tratați”.

 “În România, dacă ești asimptomatic și te testezi, ești în pericol să fii arestat”

În ceea ce privește măsurile de protecție pe care trebuie să le adopte persoanele cu diabet pentru a se proteja eficient în perioada pandemiei, Prof. Dr. Adrian Covic consideră că pacienții trebuie să fie mult mai echilibrați și că protecția nu trebuie dusă la extrem. “Eu nu zic că nu trebuie protecție, da evidențiez faptul că această auto-protecție s-a transformat într-o frică incredibilă, sunt pacienți care nu vin la medic, sunt spitale goale și medici care refuză tratamente. De aceea este nevoie de un echilibru. Cred că trebuie luate toate măsurile de siguranță necesare, dar să nu trecem în extrema cealaltă, iar din păcate, în acest moment nu s-a găsit calea de echilibru”, constată președintele Societății Române de Nefrologie.

Prof. Dr. Adrian Covic consideră că o abordare corectă și utilă în cazul pacienților care observă că au simptome specifice contaminării cu COVID-19 sau care află că au intrat în contact direct cu o persoană depistată pozitiv ar fi să se se testeze imediat prin PCR. “În România, din păcate, dacă ești asimptomatic și te testezi, ești în pericol să fii arestat. E foarte incorectă această abordare. Dacă pacientul prezintă simptome trebuie să se prezinte fără discuție la medic. Dar dacă nu prezintă simptome îmi este greu în momentul de față să dau un sfat, pentru că din cauza acestei legi strâmbe din România, cunosc foarte multe cazuri de pacienți care refuză testarea, de frică!”

“Eu pun următoarea întrebare: dacă un pacient este în spital, complet asimptomatic și refuză testarea, ce se întâmplă? Va fi ținut la nesfârșit în spital? Este o chestiune la care probabil nu s-a gândit nimeni, dar ar trebui, deoarece condițiile unui pacient fragil într-un spital de boli infecțioase nu sunt optime, oricât ar dori unii dintre colegii mei să raporteze succese în această direcție. Cunosc numeroase cazuri care nu au fost și nu sunt consultate în mod adecvat, pentru că acești pacienți au situații medicale dintre cele mai complexe și trebuie văzuți de echipe multidiciplinare, nu trebuie izolați”, conchide Prof. Dr. Adrian Covic.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns