Prof. dr. Doina Azoicăi: Deciziile structurilor care monitorizează şi supraveghează criza coronavirusului trebuie respectate cu strictețe

Stiri

Fiecare dintre noi are responsabilitatea să pună în practică recomandările pe care structurile abilitate din România le-au stabilit în vederea evitării riscului de contaminare cu coronavirus, afirmă prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

“Dacă metodologia precizează faptul că nu se ia contact cu persoanele care vin din zone cu risc, acest lucru trebuie respectat, iar pentru cei care vin din zone cu risc trebuie respectată cu multă corectitudine carantina de 14 zile. Trebuie acordată atenției respectate deciziile structurilor care monitorizează şi supraveghează această situație, iar încrederea în ele trebuie să fie totală. În momentul de față sunt implicate în acțiunile acestea de alertă mondială și alertă la nivelul Europei persoane cu probitate profesională, toate actele normative și metodologiile sunt transmise cu foarte mare acuratețe și cu foarte mare suport științific. Foarte importantă este evitarea contactului cu persoane potențial suspecte, deci persoane care vin din zonele cu risc.Și aici nu mă refer numai la Italia, ci și la China, alte țări din Asia, unde au fost înregistrate cazuri de infecție cu coronavirus”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi într-un intervu caordat postului Radio Iași.

Domnia sa atrage atenția că transmiterea se realizează prin picăturile de secreții nazofaringiene și de aceea este importantă evitarea contactului cu persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie, demonstrată sau nedemonstrată că este vorba de coronavirus, în orice circumstanță: fie că este contactul în familie, fie că este contactul în comunitate.

“În momentul în care suntem în preajma unei persoane cu afecțiuni acute respiratorii trebuie să ne luăm măsurile de prevenție ca la orice infecție cu transmitere respiratorie, respectiv contactul nu trebuie să fie strâns. La o distanță de un metru s-a demonstrat că aceste picături nu se transmit, nici prin tuse, nici prin strănut, nici prin vorbit sau cântat”, menționează prof. dr. Doina Azoicăi.

Profesorul ieșean subliniază că purtarea măștii de protecție este foarte utilă, ea trebuind utilizată într-un mod corect, conform informațiilor de la medicul de familie sau de la medicii care fac promovarea măsurilor de prevenție. “Masca se poartă într-o manieră corectă, pentru că altfel ea nu are niciun efect. Masca este în primul rând purtată de către persoana care prezintă manifestări respiratorii acute, în primul și în primul rând. Orice manevră de poziționare a măștii, de scoatere a măștii se face în prealabil cu spălatul mâinilor corect, cu apă și săpun, și eventual cu decontaminarea cu soluții alcoolice. Masca nu se atinge în momentul în care este poziționată corect, nu se atinge și se înlocuiește în momentul în care ea se umezește. De asemenea masca se îndepărtează cu rigurozitate, pentru ca să nu contaminăm, ca să nu favorizăm contaminarea unor obiecte. Se pune într-un recipient închis sau într-o punguță care va fi depozitată într-un recipient închis pentru că deja poate reprezenta un obiect posibil contaminat care poate să contamineze și pe alții”.

Potrivit prof. dr. Doina Azoicăi, toate obiectele care sunt potențial contaminate de cei care prezintă fenomene de tip respirator, cum ar fi suprafețe sau obiecte utilizate în comun, trebuie decontaminate cu soluții alcoolice. “Ceea ce v-am spus este perfect valabil și pentru evitarea, prevenirea infecției, transmiterii infecției cu virus gripal, să nu uităm că de fapt suntem în epidemie de gripă, și sigur că, pe lângă atenția deosebită pe care trebuie să o acordăm pentru evitarea diseminării acestui coronavirus dacă potențial ar exista astfel de caz, trebuie să dăm atenție deosebită prevenirii infecției cu virusul gripal”, conchide președintele Societății Române de Epidemiologie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns