Patriciu Achimaş-Cadariu: Testarea pacienţilor oncologici este bine-venită; trebuie şi să raportăm toate cazurile

Stiri

Directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN), Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat joi, pentru AGERPRES, că decizia Ministerului Sănătăţii de a testa pentru COVID-19 pacienţii oncologici este bine-venită.

El a precizat că IOCN a început aceste testări în urmă cu peste o săptămână.

„Consider că este o măsură normală şi extrem de binevenită în acest context. Noi, la Institutul Oncologic din Cluj, am fost primii care am avut această poziţie în raport cu pacienţii noştri, în primul rând pentru a-i proteja, pentru a-i proteja în faţa tratamentelor oncologice şi pentru a nu întrerupe nicicum activitatea. În acelaşi timp, testându-ne şi personalul, am făcut acest lucru pentru a putea face tratamentele pacienţilor noştri în siguranţă şi pentru ca şi personalul să se simtă în confort în raport cu provocările acestei perioade”, a spus Patriciu Achimaş-Cadariu.

El a adăugat că mai trebuie ca toate cazurile de COVID-19 să fie raportate.

„Dincolo de testare, cred că foarte corect este să raportăm aceste cazuri, fiindcă este singura variantă în care nu ne furăm căciula şi ne protejăm unii pe ceilalţi ca membri ai aceleiaşi societăţi. Cu siguranţă, în acest moment, la nivelul la care a ajuns răspândirea virusului în populaţie, sunt şi alte cazuri, asimptomatice, care, nefiind testate, n-are cum să fie puse în evidenţă. E vorba de întreaga populaţie şi, pe cale de consecinţă, evident că şi în unităţi medicale”, a mai spus Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministerul Sănătăţii a aprobat creşterea numărului de persoane testate pentru infecţia cu noul coronavirus, fiind incluse categorii de pacienţi cu risc mare de forme severe şi deces, printre care şi pacienţii oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie (de două ori pe lună) şi pacienţii oncologici asimptomatici înainte de intervenţii operatorii sau manevre invazive.

Prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că iniţiativa IOCN a fost lăudabilă, fiind apreciată şi de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„E primul spital din ţară. Lucrurile s-au întâmplat aşa cum ar trebui să se întâmple şi aşa cum s-a şi validat prin ordinul ministrului. E normal să testezi cât mai mulţi ca să poţi să descoperi în timp real, mai ales în domeniul oncologic, lucru pe care noi l-am făcut aici şi e lăudabil ca iniţiativă. Cum spunea şi domnul ministru când a fost la Cluj, e un exemplu de bune practici”, a spus Mircea Abrudean.

IOCN a început, pe 8 aprilie, testarea PCR pentru COVID-19 a tuturor pacienţilor şi personalului medical, iar până acum, după peste 1.500 de testări, au fost descoperite 27 de persoane cu coronavirus (21 de pacienţi şi şase cadre medicale), toţi asimptomatici. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns