„Zilele Ştiinţifice ale Institutului Clinic Fundeni”- „Provocări şi Soluţii în Pandemia COVID-19″16-17 decembrie 2021

Congrese

O nouă ediţie a manifestării ştiinţifice „Zilele Institutului Clinic Fundeni” îşi va deschide porţile mâine, 16 decembrie, 2021, ora 10 şi va reuni aproximativ 700 de cadre didactice universitare, medici primari, medici specialişti , medici rezidenţi, doctoranzi şi tineri cercetători. Intitulată generic „Provocări şi Soluţii în Pandemia COVID-19” , ediţia din acest an este organizată în parteneriat cu Societatea Română de Hematologie şi se va derula în format hibrid (fizic şi online).

„Provocări şi perspective în activitatea Centrului pentru Transplant Medular”, „Terapia cu anticorpi monoclonali în hematologie”, „Managementul chirurgical al tumorilor pe rinichiul transplantat”, „Experienţa Centrului pentru Uronefrologie şi Transplant renal privind infecţia SARS CoV-2 la pacienţii transplantaţi renal” , „Chirurgia minim invazivă în cancerul colonic şi rectal”, „Transplantul hepatic pentru metastazele hepatice în cancerul colorectal” , „Consecinţele pandemiei în ATI, chirurgie şi transplant hepatic”, „Complicaţiile neurologice ale infecţiei SARS CoV-2:experienţa Clinicii de Neurologie din ICF” sau „Impactul economic şi accesibilitatea la îngrijire medicală în cadrul secţiei ATI a ICF în valul al patrulea al pandemiei COVID-19” sunt doar câteva dintre cele aproximativ 60 de lucrări ştiinţifice ce vor fi prezentate în cadrul evenimentului ce se va derula în perioada 16-17 decembrie la I.C.Fundeni. Acestora li se vor alătura alte cinci prezentări de proiecte extrem de importante ale I.C.Fundeni, proiecte ce se realizează cu sprijinul fondurilor europene prin diferite programe operaţionale. De asemenea, din componenţa manifestării ştiinţifice nu vor lipsi simpozioanele tematice.

„Acest eveniment emblematic pentru Institutul Clinic Fundeni prezintă rezultatele obţinute de către colegii noştri în această nobilă profesie, medicina, rezultate transpuse din cercetare în partea clinică, prin lucrări ştiinţifice elaborate care vor face cu siguranţă subiectul unor dezbateri extrem de atractive şi constructive ” a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti, Prof.Dr. Anca Coliţă.

** I.C.Fundeni, între provocări şi soluţii în pandemia COVID-19

„O analiză succintă a activităţii medicale din ultimii doi ani realizată la nivelul Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti ne arată o reconfigurare în ceea ce priveşte indicele de complexitate a cazurilor, durata medie de spitalizare şi a numărului de pacienţi internaţi, toate acestea având ca principal factor influenţa pandemiei COVID-19. Astfel, putem observa o creştere semnificativă a indicelui de complexitate a cazurilor înregistrate de către I.C.Fundeni, de la 1,61 în 2019, la 1,86 în 2020, respectiv 1,90, în 2021. Raportat la durata medie de spitalizare, în I.C.Fundeni se observă o tendinţă de revenire la valorile anului 2019 când aceasta se situa la 5,45 zile, în prezent durata fiind de 5,96 zile, în scădere faţă de anul 2020. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul pacienţilor internaţi se constată o tendinţă de creştere faţă de anul trecut, de la 29.486 de pacienţi, la 32.789 de pacienţi înregistraţi până la data de 1 decembrie 2021. Această analiză descrie impactul SARS CoV-2 asupra activităţii Institutului nostru pe parcursul traversării pandemiei COVID-19” a precizat directorul medical al ICF, Prof Dr Alina Tănase.

Pe parcursul anului 2021 la Institutul Clinic Fundeni, numărul spitalizărilor în regim de zi s-a ridicat la 64.428 de pacienţi, iar pe segmentul internărilor continue s-au înregistrat 32.789. De la începutul acestui an şi până la data de 31.11.2021, la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti au fost realizate 54 de transplanturi renale, 41 de transplanturi hepatice şi 143 de transplanturi medulare (71 autotransplant şi 72 allotransplant). Această din urmă raportare a activităţii de transplant vine să completeze statistica performanţei înregistrată de-a lungul timpului la I.C.Fundeni în aceste arii medicale deosebite cu peste 2.100 de intervenţii de transplant renal (1997-2021), peste 1.100 de intervenţii de transplant hepatic (2000-2021) şi peste 1.700 de proceduri de transplant medular (2001-2021).

Pe de altă parte, trebuie precizat faptul că Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti derulează astăzi, prin programe operaţionale europene sau naţionale 15 mari proiecte printre care se numără:

„Formarea personalului medical din Romănia pentru screeningul populaţional al infecţiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D” ;

„Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C”;

„ROCCAS Dezvoltarea şi implementarea la nivel naţional a cadrului organizatoric necesar iniţierii screeningului în cancerul colorectal „;

„Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II – Sud-Muntenia”;

„Formare de excelenţă in domeniul Uro-Oncologie „;

„Gestionarea în timp util şi eficient de către Institutul Clinic Fundeni a crizei sanitare COVID-19 „;

„Formarea PROfesională a personalului medical în GENetica medicală PROGEN „

Intrat în tradiţia marilor manifestări ştiinţifice din domeniul medical românesc, evenimentul academic „Zilele Ştiinţifice ale Institutului Clinic Fundeni” va avea anul acesta o componentă specială prin Sesiunea Omagială „Centenar Prof.Dr. Dan Setlacec” în contextul în care, în data de 2 Octombrie 2021, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea reputatului profesor ale cărui viaţă şi carieră profesională şi-au pus amprenta performanţei academice aici, la Fundeni, în una dintre cele mai mari şi mai complexe unităţi medicale din România.

Pentru cei care doresc să participe la deschiderea evenimentului ICFundeni din data de 16 decembrie, ora 10, vă punem la dispoziţie linkul: https://us06web.zoom.us/j/83540154385?pwd=Uk9CbVBlMCtPOVZVNEpiOFdOZzk4Zz09 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .