Alexandru Rafila afirmă că vaccinul anti HPV este sigur

Stiri

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat, la Râmnicu Vâlcea, că vaccinul utilizat pentru prevenirea infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) este sigur şi nu influenţează fertilitatea.

“Vaccinul anti HPV este unul sigur. În România, 70.000 sau 80.000 de fete au făcut acest vaccin. Nu a apărut nicio reacţie adversă gravă. Nimic. La nivel global sunt zeci de milioane, dacă nu 100 de milioane de fete, femei care au fost vaccinate şi nu au apărut probleme. (…) Avem dovada că vaccinul nu are nicio legătură cu fertilitatea”, a spus Rafila la un eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

El a spus că în intervalul 9-14 ani trebuie făcută vaccinarea cu două doze de vaccin, iar după vârsta de 15 ani se face vaccinarea cu trei doze.

Potrivit reprezentantului Societăţii Române de Microbiologie, în România se face screening doar pentru aproximativ 2% din femei. “Infecţia cu virus HPV provoacă mai multe tipuri de cancere. (…) Maxim la cinci ani de zile o femeie ar trebui să facă test. Avem cinci milioane de femei şi ar trebui să facem un screening să poată să facă toate femeile ar trebui să testăm cel puţin un milion în fiecare an an încât la sfârşitul celor cinci ani o cohortă de femei să se fac screening. După care o luăm de la capăt. Noi reuşim să facem screening pentru 100.000 de femei pe an. Noi facem screening pentru 2% din total. Este clar că această metodă dacă rămâne la această performanţă şi chiar dacă îşi dublează performanţa nu o să rezolve problema nu poate să reducă incidenţa cancerului de col uterin în România şi cu atât mai mult mortalitatea”, a arătat Rafila. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns