Avocatul Poporului recomandă ministrului Sănătăţii măsuri privind cabinetele de stomatologie în UPU din spitalele de urgenţă

Stiri

Avocatul Poporului (AP) recomandă ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, să analizeze necesitatea luării de măsuri privind funcţionarea cabinetelor de medicină dentară în UPU din cadrul spitalelor regionale şi judeţene de urgenţă, având în vedere “situaţia precară” a funcţionării acestora la nivelul mai multor judeţe din ţară.

“Ministrul Sănătăţii va analiza necesitatea luării tuturor măsurilor necesare privind înfiinţarea şi funcţionarea cabinetelor de medicină dentară în cadrul structurilor de primire urgenţă UPU din cadrul spitalelor regionale şi judeţene de urgenţă, la nivelul fiecărui judeţ şi al Municipiului Bucureşti”, prevede recomandarea postată, luni, pe site-ul AP.

Conform sursei citate, pe parcursul stării de urgenţă asigurarea urgenţelor stomatologice a fost “deficitară” la nivelul anumitor judeţe din ţară.

“De asemenea, şi ulterior încetării stării de urgenţă se menţine situaţia precară a înfiinţării şi funcţionării cabinetelor de medicină dentară care asigură urgenţele medico-dentare în cadrul structurilor de primire urgenţă UPU din cadrul spitalelor regionale şi judeţene de urgenţă, la nivelul mai multor judeţe din ţară, la care se adaugă o insuficientă alocare a fondurilor CNAS necesare respectării dreptului la asistenţă stomatologică în sistemul public de asigurări de sănătate, acordate unor anumite categorii de persoane, potrivit art. 225 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată recomandarea.

Potrivit sursei citate, AP, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu, având în vedere că, pe site-ul oficial al unui post naţional de televiziune, în aprilie a fost publicat un articol conform căruia cei care aveau dureri de dinţi în acea perioadă (starea de urgenţă) trăiau “un adevărat chin”, în contextul în care cabinetele stomatologice au fost închise, iar pacienţii puteau cere ajutor doar serviciilor de urgenţă din spitale.

AP menţionează că a întreprins demersuri scrise la Ministerul Sănătăţii (MS) şi Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) raportat la modul în care sunt asigurate urgenţele stomatologice către cetăţeni, la nivelul întregii ţări.

MS a comunicat că a fost emis Ordinul ministrului Sănătăţii privind aprobarea condiţiilor de funcţionare a cabinetelor stomatologice pentru efectuarea intervenţiilor stomatologice de urgenţă în perioada stării de urgenţă determinate de COVID-19.

Conform unui studiu citat de CMSR, România este statul membru al UE cu cea mai mare incidenţă a patologiei carioase, fondurile alocate pentru asistenţă medicală stomatologică se situează în România “în jurul unui derizoriu 0,4%” din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

CMSR menţionează printre deficienţele de pe parcursul stării de urgenţă faptul că în mai puteau fi asigurate intervenţii stomatologice de urgenţă în aproximativ 40 de unităţi sanitare publice, dintre care nouă au organizate cabinete stomatologice în cadrul UPU, unităţi sanitare publice grupate în 32 de judeţe din ţară şi în municipiul Bucureşti.

“Ministrul Sănătăţii va analiza necesitatea luării tuturor măsurilor necesare privind respectarea drepturilor categoriilor de persoane prevăzute de art. 225 din Legea nr. 95/2006, inclusiv prin introducerea criteriului numărului de pacienţi în stabilirea plafonului trimestrial decontat de către casele de asigurări de sănătate pentru serviciile medicale dentare prevăzute de Anexa nr. 14 din Ordinul nr. 397/236/2018″, mai stipulează recomandarea AP către ministrul Sănătăţii. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns