Alexandru Rafila: Da, bună ziua. Mulțumesc frumos pentru oportunitatea de a vă transmite câteva mesaje după ședința de guvern de astăzi. Pentru Ministerul Sănătății și, de fapt, pentru sistemul de sănătate din România, o veste extrem de importantă: e vorba de alocarea, către bugetul Ministerului Sănătății, a unei sume de 1,9 miliarde de lei. Colegul nostru v-a spus una dintre destinațiile acestei sume. E vorba despre o sumă de 125 de milioane de lei din cei 1,9 miliarde care suplimentează bugetul pentru proiectele Băncii Mondiale, respectiv construcția celor trei centre de mari arși de la Târgu Mureș, Timișoara și de la București, de la Spitalul Grigore Alexandrescu, dar sunt și multe alte sume alocate pentru acțiunile prioritare ale Ministerului Sănătății, respectiv terapie intensivă, infarct miocardic, accident vascular cerebral, traumă, neonatologie și recuperare post-AVC. Aici este vorba de o sumă de 210 milioane de lei.
De asemenea, 930 de milioane de lei, deci cea mai mare parte a acestei alocări, pentru finanțarea activității de medicină de urgență; după cum știți Ministerul Sănătății finanțează integral activitatea de medicină de urgență la nivelul unităților și compartimentelor de primiri urgențe și la stațiile județene de ambulanță.
Nu în ultimul rând, 200 de milioane de lei sunt alocate pentru continuarea activităților din cadrul programelor naționale de sănătate. Mă refer aici, în special, la achiziția de vaccinuri din cadrul Programului național de vaccinare, pentru tratamentul pacienților infectați HIV-SIDA și chiar am anunțat acum câteva zile Organizația pacienților infectați HIV și cu SIDA legat de acest lucru și, de asemenea, pentru partea de securitate transfuzională. Bugetul alocat inițial Ministerului Sănătății pentru toate aceste activități nu era suficient și este foarte bine că guvernul a alocat această sumă care face funcționale toate aceste programe și, un lucru care ne interesează foarte mult, este vorba despre continuarea rapidă a construcției celor trei centre de mari arși, care se află în plină desfășurare în cele trei locații despre care v-am spus.
Şi aș mai face o intervenție care este oarecum legată de discuțiile care au avut loc până acum împreună cu ministrul administrației și internelor, este vorba despre un proiect pe care îl derulăm tot prin Banca Mondială, acest proiect a început în luna mai, se află într-o fază avansată, în sensul că grupul tehnic de lucru a elaborat specificațiile tehnice încât, la nivel național, să fie dotate cele șase Institute de Medicină Legală existente în țară, pe de o parte, și, pe de altă parte, să dotăm și cele 36 de servicii de medicină legală care se găsesc în celelalte județe, care nu au Institut de Medicină Legală și care se găsesc în structura Spitalelor Județene de Urgență din aceste 36 de județe. Achiziția va fi realizată utilizând procedurile Băncii Mondiale și, după achiziție și instalarea echipamentelor și training-ul personalului, el va deveni operațional până la sfârșitul acestui an, iar acest termen de 72 h, care în momentul de față este prevăzut în ordonanță, practic, din punctul meu de vedere, ca și om de laborator, dacă vreți, va putea să fie în mod evident scurtat, pentru că fiecare județ va beneficia de un astfel de laborator care poate să facă atât determinări calitative, cât și determinări cantitative a substanțelor stupefiante. Până atunci, avem proiectul despre care știți, vi l-a prezentat domnul ministru Predoiu, iar cele șase, șapte unități pe care le-am operaționalizat și care pot face, din punct de vedere tehnic, aceste determinări în momentul de față au arondate un număr de județe, iar probele biologice vor fi transportate de către Ministerul Administrației și Internelor, iar noi am avut o discuție prelungită, întâlnire cu comisia de medicină legală ieri. La nivelul Ministerului Sănătății, facem tot posibilul, inclusiv prin angajarea de personal suplimentar în aceste centre care sunt deja dotate, încât ca acest termen de 72 h să fie respectat.
Reporter: Domnule ministru, la cât se ridică această investiție despre care vorbim?
Alexandru Rafila: Această investiție are un estimat de 40 de milioane de euro, inclusiv TVA, dar este foarte posibil ca, după procedura de achiziție, știți bine că e o procedură de selecție, aceste costuri să fie mai mici, mai reduse.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .