Calendarul național de vaccinare din România, actualizat de Ministerul Sănătății

Stiri

Calendarul național de vaccinare din România, care include vaccinurile recomandate pentru copii și adolescenți, precum și vârsta la care trebuie realizate, a fost actualizat de Ministerul Sănătății. Singura modificare față de forma anterioară a calendarului vizează vaccinul DTPa-VPI recomandat la 6 ani.

Calendarul este prevăzut într-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 1.272/2020), publicat miercuri în Monitorul Oficial, care actualizează calendarul anterior.

Astfel, calendarul național de vaccinare este următorul:

 1. Primele 24 de ore – Vaccin hepatitic B (Hep B) / în maternitate
 2. 2-7 zile – Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) / în maternitate
 3. 2 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B – hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și Vaccin pneumococic conjugat / medicul de familie
 4. 4 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B – hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și Vaccin pneumococic conjugat / medicul de familie
 5. 11 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B – hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și Vaccin pneumococic conjugat / medicul de familie
 6. 12 luni – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) / medicul de familie
 7. 5 ani – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) / medicul de familie
 8. 5-6 ani – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / medicul de familie
 9. 14 ani – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (DTPa) / medicul de familie

În calendarul anterior, în vigoare din iulie 2019, vaccinul DTPa-VPI era recomandat la 6 ani, în loc de 5-6 ani, în varianta actualizată.

Calendarul prevede că, în situaţia în care vaccinul hepatitic B nu este disponibil pentru administrare în primele 24 de ore de la naştere, copiilor născuţi din mame AgHBs pozitive li se va aplica temporar următoarea schemă de vaccinare, prin medicul de familie:

 • 6 săptămâni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – doza I
 • 30 de zile de la prima doză – doza II
 • 30 de zile de la a doua doză – doza III

În ceea ce privește vaccinarea grupelor populaționale la risc, noul ordin păstrează prevederile anterioare.

Vaccinarea anti-HPV rămâne recomandată pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani, la solicitarea părinților, vaccinul gripal este recomandat pentru grupele populaționale la risc stabilite de Organizația Mondială a Sănătății ( personal medical, bolnavi cronici, bătrâni și femei gravide), iar vaccinul ROR trebuie aplicat contacților din focar.

Alte vaccinări aprobate de Ministerul Sănătăţii şi aplicabile în situaţii epidemiologice deosebite sau în urgenţe de sănătate publică de importanţă internaţională vizează persoane cu susceptibilitate crescută, indiferent de antecedentele vaccinale sau de boală infecţioasă (campanii de tip catch-up, mopping-up sau follow-up), personalul din cadrul instituţiilor cu reţele sanitare proprii care desfăşoară misiuni la frontieră sau în afara graniţelor ţării, imigranţi, refugiaţi, azilanţi.

NUTRIȚIA COPILULUI

Noul ordin introduce, în programul național de sănătate a femeii și copilului, la tratamentul dietetic al copiilor cu fenilcetonurie și alte boli înnăscute de metabolism, un nou aliment cu destinație medicală specială la cheltuielile eligibile, și anume substituent proteic pe bază de glicomacropeptide (GMP).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns