Carmen Angela Mihai (Asociatia Diabeticilor Prahova): Prin colaborarea medicilor specialisti cu asociatiile de pacienti se pot realiza multe lucruri benefice

Stiri

Directorul executiv al Asociatiei Diabeticilor Prahova, Carmen Angela Mihai, sustine ca nevoile pacientilor cu diabet zaharat sunt multiple, în funcție de vârstă și de tipul afecțiunii.

“Cei cu tip1 isi doresc mai multe teste de automonitorizare. Vorbim de copii care au sistem de monitorizare continua, dar care necesita teste pentru calibrarea senzorului, apoi de adulti cu diabet tip 1 si vechime mare a bolii cu sau fara pompa de insulina, care au variatii mari ale glicemiei, dar si de diabeticii cu tip2 care urmeaza tratament cu antidiabetice orale si care nu primesc teste. Sunt copii si tineri care au avut din copilarie diabet si care isi doresc pompe de insulina cu senzor de monitorizare continua”, spune Carmen Angela Mihai intr-un interviu acordat platformei RoDiabet.

Asociatia Diabeticilor Prahova deruleaza permanent campanii de testare a glicemiei / tensiunii / greutatii (si IMC) in decursul anului, mai ales in mall-uri, pentru a fi cat mai aproape de oameni si de a le oferi informatii despre riscul de a dezvolta obezitate, sindrom metabolic, diabet tip2. De anul acesta, asociatia a inceput si campanii stradale, in corturi, cu care va continua primavara si vara. Au fost expuse roll-upuri cu mesaje precum “Testeaza-ti glicemia”, “Informeaza-te despre factorii de risc care predispun la diabet tip 2”, “Controleaza-ti diabetul” dar si unul cu informatii de genul “riscul cardiovascular este de x ori mai mare…”, “riscul de a dezvolta insuficienta renala este de x ori mai ….”, “la fiecare 8 sec cineva moare din cauza diabetului” (un vizual trimis de IDF).

“Incercam sa organizam evenimente de acest tip cu sprijinul unor firme importatoare de teste cu ocazia unor sarbatori medicale (7 aprilie – Ziua Mondiala a Sanatatii, 24 mai – Ziua Europeana Impotriva Obezitatii, 12 mai – Ziua Asistentului Medical, 14 noiembrie – Ziua Mondiala a Diabetului), dar si cu alte ocazii. De exemplu, la solicitarea unei firme care vrea sa promoveze un anumit tip de glucometru, in cadrul proiectelor castigate la concursul pentru ong-uri. Am ajuns cam la 2000- 3000 de persoane testate anual. In cadrul testarilor oferim si flyere cu informatii despre diabet, prediabet, valori normale ale glicemiei, sfaturi pentru mentinerea sanatatii”, afirma Directorul executiv al Asociatiei Diabeticilor Prahova.

In paralel, sunt sustinute campanii de informare si in scoli, la universitate, vorbindu-le tinerilor despre nutritie sanatoasa, continutul de glucide al unor alimente, necesitatea de a reduce consumul de zahar.

“Am organizat pentru elevii din clasele terminale cateva ateliere de genul -Cum sa gatim rapid si sanatos-, pentru a-i determina sa renunte la alimente fast food si de a demonstra ca pregatirea unui  meniu sanatos nu necesita foarte mult timp, are costuri rezonabile si ajuta la mentinerea sanatatii. Tot pentru tineri am organizat in licee si la universitate sesiuni de fitness/kangoo jumps pentru constientizarea efectelor pozitive pe termen scurt, mediu si lung ale practicarii miscarii fizice si sportului, mai arata Carmen Angela Mihai.

In opinia sa, implicarea asociatiilor în organizarea campaniilor de preventie si tratament al diabetului este cea mai indicată, deparece ar avea cele mai mici costuri, dar si asociatiile au nevoie, la randul lor, de finantari. “Si lipsa voluntarilor este o mare problema. Cred ca prin sprijinul Ministerului Sanatatii si colaborarea medicilor specialisti cu asociatiile de pacienti s-ar putea realiza multe lucruri”, conchide Carmen Angela Mihai.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns