Ce să faci în primele 24 de ore de la apariția semnelor de răceală sau gripă

Articole

Durerile de cap, oboseala și frisoanele se pot număra printre primele simptome ale gripei sau ale unei răceli. Cum faci diferența între cele două ca să le gestionezi cât mai eficient? Și cum să acționezi pentru a preveni agravarea stării de sănătate, a ta sau a unei persoane dragi. Iată mai jos câteva sfaturi în acest sens.

Care este diferența dintre răceală și gripă

Ambele boli sunt foarte contagioase și au unele simptome comune, dar și unele manifestări care le diferențiază în mod clar.

Gripa și simptomele ei

Astfel, gripa nu trece niciodată neobservată. Odată ce virusul gripal a intrat în organism, acesta va avea o perioadă de incubație, fenomen care nu este asociat cu simptome. Însă, după faza inițială de multiplicare a virusului în organism, apar simptomele clasice: tuse, strănut dureri în gât, toate comune cu cele ale răcelilor.

Însă, febra, durerile de cap și durerile musculare, precum și oboseala accentuată sunt specifice gripei. În general, în cazul în care febra este persistentă, apar dificultăți de respirație, inclusiv în repaus, dureri de urechi și/ sau convulsii, este recomandată programarea de urgență la un medic, care va stabili un plan de tratament. În funcție de situație, medicul poate să prescrie medicamente antivirale, precum și tratament simptomatic, de exemplu, antiinflamatoare și antipiretice.

În general, majoritatea bolnavilor se recuperează în una – două săptămâni, însă, pe fondul unui sistem imunitar slăbit sau al unor alte boli, pot apărea complicații, ca infecții ale urechii, pneumonie sau bronșită.

Răcelile și simptomele lor

Răcelile sunt provocate tot de virusuri, dar sunt mai ușoare decât gripa și se manifestă la nivelul nasului și gâtului. Strănutul, durerea în gât, secreții și congestie nazală sunt printre cele mai comune simptome ale răcelilor.

Virusul este răspândit prin picături de salivă sau secreții nazale eliberate în aer de persoanele bolnave. Incubația durează între una și patru zile, timp în care bolnavii sunt contagioși. De obicei, răcelile trec cam într-o săptămână.

Ce să faci în primele 24 de ore de la debutul bolii

Prima măsură pe care ar trebui să o iei este să stai acasă, atât pentru a te odihni și a permite organismului să se refacă, precum și pentru a evita răspândirea infecției. Roagă pe cineva să îți cumpere medicamentele necesare sau comandă de la farmacie online in Romania. De asemenea, poartă mască, tușește și strănută într-un șervețel de unică folosință sau în pliul cotului și evită să iei contactul cu persoane cu o stare a sănătății fragilă.

Organismul este, în general, deshidratat, deci este recomandată hidratarea adecvată, cu ceaiuri călduțe, apă, limonadă, supe. Supa de pui este, de altfel, un remediu cunoscut pentru refacerea organismului în răceli și gripe și pentru calmarea durerilor de gât.

Curăță secrețiile nazale, pentru a respira cât mai bine și crește umiditatea din încăperea în care stai cu ajutorul unui umidificator sau pur și simplu cu o oală de apă fierbinte. Poți face și băi de aburi, ținând capul deasupra unui vas cu apă fierbinte, în care ai picurat uleiuri esențiale precum cele de eucalipt și mentă.

Pentru durerile în gât, poți să iei miere de albine, să faci gargară cu apă sărată (o jumătate de linguriță de sare la o cană de apă) și să sugi cuburi de gheață.

Cum să previi răcelile și gripa

Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a preveni gripa și se poate face anual, mai ales pentru grupele de risc, precum copii, femei însărcinate și persoane vârstnice.

Pentru a evita răcelile și gripa, evită să iei contact cu persoane bolnave și, de asemenea, păstrează o igienă strictă. Spală-ți des mâinile cu apă și săpun, iar, dacă nu este posibil, folosește un gel dezinfectant pe bază de alcool. Evită să-ți atingi fața cu mâinile murdare.

În concluzie, imediat ce apar simptomele de răceală sau gripă, odihnește-te suficient, hidratează-te și alimentează-te corespunzător. Adresează-te medicului de familie sau farmacistului pentru sfaturi, iar, dacă starea ta se înrăutățește, programează-te rapid la un consult.

Sursa foto: Freepik

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .