Probleme ale pielii cu care te poți confrunta la orice vârstă

Articole

Pielea îndeplinește un rol foarte important pentru organism, îi oferă protecție față de amenințările din mediul înconjurător. Însă, pentru a-și îndeplini funcția, are nevoie, la rândul ei, de protecție. Rutina de îngrijire și stilul de viață sunt esențiale pentru a menține sănătatea cutanată.

De multe ori, un cumul de factori – atât interni, cât și externi – pot deteriora funcția de barieră a pielii și astfel apar unele probleme cutanate.

Indiferent de vârstă, există anumite probleme ale pielii cu care ne putem confrunta. Este adevărat că unele sunt mai frecvente în anumite perioade ale vieții, însă nu sunt excluse în altele.

Afecțiunile pielii variază foarte mult în ceea ce privește simptomele și gravitatea. Ele pot fi temporare sau permanente, pot cauza durere sau pot fii nedureroase. Unele afecțiuni ale pielii au cauze situaționale, în timp ce altele pot fi genetice. Cele mai multe afecțiuni cutanate sunt minore, dar sunt și unele care pot indica o problemă mai gravă.

Iată câteva dintre cele mai comune probleme ale pielii, atât în rândul adulților, cât și al copiilor:

Eczema

Eczema, cunoscută sub numele medical dermatită, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii. Se manifestă prin iritații, prurit (mâncărime excesivă) și roșeață.

Când vine vorba despre eczeme piele, există mai multe tipuri, iar simptomele pot fi ușor diferite de la caz la caz.

Eczema apare în special la copii, dar poate persista și în adolescență sau să apară la vârsta adultă.

Nu există niciun tratament cunoscut pentru tratarea eczemei. Aceasta poate trece de la sine, dar sunt disponibile medicamente care ameliorează simptomele.

Dermatita de contact

Dermatita de contact este o afecțiune cutanată care apare atunci când pielea unei persoane intră în contact cu un alergen sau o substanță iritantă. Se manifestă printr-o erupție cutanată uscată, care provoacă mâncărimi.

Cu toate că există factori declanșatori specifici care duc la apariția dermatitei de contact, și genetica joacă un rol important.

O persoană poate avea o reacție alergică după ce atinge o substanță iritantă, consumă ceva pe care corpul nu îl tolerează sau intră în contact cu un alergen din aer, cum ar fi polenul.

Printre factorii care pot duce la apariția dermatitei de contact se numără iedera, obiectele din latex, unele materiale din care sunt fabricate bijuteriile, substanțele iritante (înălbitorul, săpunurile).

Identificarea alergenilor și evitarea lor reprezintă principala modalitate de prevenire a dermatitei de contact.

Produsele dermatocosmetice, antihistaminicele și antibioticele ajută la ameliorarea simptomelor.

Acneea

Acneea este o problemă cutanată comună, care afectează în principal adolescenții, dar poate persista sau reapărea în timpul vieții adulte. De asemenea, de acnee pot suferi și bebelușii.

Acneea se manifestă prin apariția unor comedoane (puncte negre și puncte albe), papule, pustule și chisturi.

Una dintre principalele cauze ale apariției acneei o reprezintă dereglările hormonale. De aceea, este mai frecventă în timpul pubertății, când au loc multe schimbări fiziologice. De asemenea, poate apărea și la femeile însărcinate.

Semnele acneei apar, mai ales, pe față, gât, umeri, piept și partea superioară a spatelui. Această afecțiune poate lăsa cicatrici sau pete maronii, dacă nu este tratată.

O rutină eficientă de îngrijire a pielii poate contribui la ameliorarea simptomelor acneei. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este indicat un consult de specialitate.

Pielea uscată

Pielea uscată este o problemă cu care se pot confrunta atât copiii, cât și adulții. Pielea uscată nu reprezintă o afecțiune în sine, ci este un simptom al unei probleme cutanate. Poate avea numeroase cauze: de la produsele cosmetice folosite la condițiile meteorologice.

Pielea devine uscată când își pierde uleiurile naturale. Când nivelul de hidratare nu este optim, apare descuamarea și pruritul. De aceea, de cele mai multe ori, adoptarea unei rutine de îngrijire a pielii corespunzătoare, care să nu excludă una dintre etapele importante – hidratarea – poate rezolva această problemă.

Totodată, și stilul de viață joacă un rol important. O dietă bogată în fructe și legume, precum și consumul a cel puțin doi litri de apă în fiecare zi ajută la prevenirea pielii uscate.

Chiar dacă frecvența problemelor pielii și gravitatea simptomelor unor afecțiuni pot varia în funcție de vârstă, acestea pot apărea atât la copii, cât și la adulți. Abordarea acestor probleme necesită o atenție deosebită în ceea ce privește igiena personală, dar și precauție în alegerea produselor cosmetice folosite și adoptarea unui stil de viață sănătos.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .