Ce soluții adoptă România în privința ventilatoarelor din terapie intensivă

Stiri

In prezent România are 1723 de paturi ATI complet utilate. Ministrul Sănătății a precizat că, în scenariul IV de pandemie de coronavirus SARS-CoV-2, diferențele o vor face ventilatoarele și oxigenul din dotarea spitalelor.

Uzinele Dacia vor putea produce ventilatoare mecanice la Mioveni, au anunțat reprezentanții Guvernului, declarând că o companie americană a pus la dispoziţia României proiectul de fabricaţie pentru ventilatoare.

Peste 400 de ventilatoare mecanice, contractate de România, nu au mai ajuns în țară, așa că autoritățile se gândesc la mai multe soluții. Una dintre ele o reprezintă producerea ventilatoarelor în țară.

„În ceea ce priveşte ventilatoarele, nu am reuşit încă, deşi avem contractate în momentul de faţă peste 400 de ventilatoare. Trebuie să ştiţi că în perioada aceasta au apărut foarte multe decizii ale statelor care au introdus restricţii la export şi foarte multe dintre contractele pe care le-am avut, au fost afectate de aceste restricţii la export. Practic, în momentul de faţă, la Ministerul Apărării a fost validat un prototip de ventilator care este supus testărilor şi sper să începem să producem cât mai curând. De asemenea, în relaţii cu o companie americană care ne-a pus la dispoziţie proiectul de fabricaţie şi cu parteneri din România, cum ar fi Dacia, Renault, încercăm să pornim producţia de ventilatoare în România”, a precizat ieri Premierul Ludovic Orban

Raed Arafat propunea în urmă cu câteva zile colectarea tuturor ventilatoarelor cu diferite defecţiuni pentru a fi reparate și refolosite.

,,Am identificat 130 de ventilatoare de la serviciile de ambulanță care pot fi folosite în ATI, încă 190 de ventilatoare de TI pe care am început să le aducem la București să le reparăm și măcar 100  din ele să reușim să dăm în folosință”, a precizat Raed Arafat, Secretarul de Stat în MAI.

Cu această criză a ventilatoarelor din secțiile ATI care preiau bolnavii de COVID-19 se confruntă mai multe țări care luptă cu pandemia de coronavirus.  Câțiva experți în fizică de la laboratorul CERN au creat un ventilator pe bază de baterii pentru recuperarea pacienților cu SARS-COV2.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns