Trebuie scoase la concurs şi deblocate posturile în sistemul medical românesc!

Stiri

Gestionarea pandemiei de COVID-19, o nevoie acută de medici pe diverse specialităţi deficitare în sistemul medical românesc

Prof. Dr. Catălina Poiană, Preşedinte Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti: „Este vitală susţinerea examenului de specialitate şi să existe posturi pe care medicii să poată fi angajaţi”

Anul acesta, în contextul pandemiei, examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist din luna martie nu s-a putut susţine, ceea ce reprezintă o importantă problemă atăt pentru medicii care şi-au finalizat pregătirea în specialitate, dar si pentru sistemul de sănătate, care are nevoie de resursă umană.

Conform reglementărilor, dreptul de liberă practică în România se acordă după susţinerea examenului de medic specialist, medicul rezident, până la acea vreme, având un drept de practică supravegheat.

Reprezentanţii Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti consideră că mai ales acum, în această perioadă extrem de grea pentru populaţie şi pentru profesioniştii din sănătate, este nevoie urgentă de completarea schemelor cu medici acolo unde personalul este deficitar.

„În primul rând trebuie să se susţină examenul de medic specialist în septembrie. Considerăm că o primă soluţie rapidă pentru rezolvarea gravei crize de resursă umană din sănătate este ca imediat după examenul de medic specialist să se deblocheze concursurile pe post în spitalele şi unităţile sanitare unde medicii sunt deficitari, în primul rând în specialităţi ca: ATI, medicină de urgenţă, boli infecţioase, epidemiologie, pneumologie, pediatrie, medicină de laborator etc. Sunt, din păcate, multe alte specialităţi care în acest moment sunt deficitare din perspectiva resursei umane şi considerăm că o variantă optimă pentru acest moment ar fi deblocarea de urgenţă a concursurilor, medicii să poată ocupa posturi prin concurs în spitalele şi alte instituţii medicale care în acest moment au nevoie acută de medici.

Medicul trebuie să fie acolo unde este nevoie de el şi e păcat să avem foarte mulţi medici tineri, care nu şi-au putut da specialitatea în martie şi care vor da acum specialitatea, şi să nu aibă post.

Dacă în anumite zone există şi un medic cu experienţă şi vin 2-3 tineri specialişti deja se poate construi o echipă care să rezolve acuta problemă de personal din medicina românească, mai ales în zone numite drept „linia I în lupta cu noul coronavirus”.

Ca reprezentat al celui mai mare colegiu teritorial de medici din România am avut nenumărate discuţii şi cu reprezentaţii autorităţilor şi cu alte organizaţii, dar şi cu membrii noştri pentru identificarea de soluţii la criza de medici din sănătatea românească.

Este bine că avem echipamente. Este bine că s-au făcut investiţii, ca de exemplu în zona de ATI, dar ce facem cu resursa umană din zona de ATI de exemplu? Am discutat cu colegii noştri, medici din spitale, cabinete, policlinici şi ambulatorii. Aceste luni de pandemie, mai ales în zonele medicale desemnate COVID, au dus la oboseala şi epuizarea personalului medical”, a declarat Prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Detaşarea poate fi o soluţie punctuală şi pe termen scurt. Soluţia viabilă, din perspectiva noastră, este deblocarea posturilor pentru medici

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti consideră că trebuie să se desfăşoare examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist în septembrie şi imediat organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de medici acolo unde este necesar, dar si că detaşarea poate fi o soluţie punctuală şi pe termen scurt. Soluţia viabilă, din perspectiva noastră, este deblocarea posturilor pentru medici.În acest moment, mai ales în spitalele COVID şi suport COVID, dar nu numai, medicii sunt obosiţi, unii sunt epuizaţi, au fost şi sunt în prima linie, dar nu numai a pandemiei de COVID-19, ci în prima linie a sistemului medical românesc.

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti avertizează si că urmează încă o perioadă foarte grea, pentru că va începe din toamnă sezonul de gripă şi se vor suprapune, probabil, gripa şi COVID-19, ceea ce va reprezenta o si mai mare provocare şi foarte multe resurse umane angrenate.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti subliniază însă că atât examenul de specialitate, cât şi organizarea de concursuri pentru personalul medical, trebuie să se desfăşoare cu respectarea tuturor măsurilor şi recomandărilor având în vedere situaţia epidemiologică.

„Dacă vrem se poate! Şi, DA, avem nevoie de medici în medicina românească”, au subliniat reprezentanţii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns