Conferință de presă susținută de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la sediul Ministerului Sănătății

Stiri

Ministerul Sănătăţii lucrează să schimbe mentalităţi la nivelul spitalelor şi să asigure cadrul organizatoric şi profesional care să permită identificarea şi raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Alexandru Rafila, precizând că nu este încurajată ascunderea acestor infecţii, ci raportarea lor pentru a se cunoaşte „realitatea”.

„Noi nu încurajăm – şi au fost evaluaţi managerii câtorva spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii – în niciun fel ascunderea acestor infecţii. Dimpotrivă, vrem să ştim realitatea. Sunt manageri care performează foarte bine şi raportează 5% – 6% proporţii de infecţii. În indicatorii lor de performanţă nu există niciun fel de sancţiuni pentru raportarea acestor infecţii. Chiar ne gândeam, discutam cu doamna Adriana Pistol, dacă nu ar fi util să includem în cadrul acestor indicatori de performanţă un prag limită minim care este acceptabil pentru raportarea acestor infecţii. (…) Nu ne gândim la sancţiuni. Există deja reglementări privind neraportarea bolilor transmisibile în general. Dar între bolile transmisibile sunt şi infecţiile asociate asistenţei medicale. Sunt sancţiuni care sunt de natură pecuniară, care sunt ascendente din punct de vedere al cuantumului şi care se aplică celor din unitatea sanitară care nu raportează astfel de infecţii”, a explicat Rafila.

Potrivit acestuia, ministerul vrea să schimbe mentalităţi şi să asigure cadrul organizatoric şi profesional care să permită identificarea şi raportarea acestor infecţii.

„Trendul a fost crescător în 2021 şi 2022, cu o creştere cu 55% a gradului de raportare pe trimestrul unu al anului 2021 şi trimestrul unu al anului 2022. Încă suntem departe, dar lucrăm”, a spus ministrul.

El a anunţat că anul acesta sau la începutul anului viitor va fi realizat un studiu privind infecţiile asociate asistenţei medicale.

„Am făcut ultimul studiu în anul 2017 şi următorul o să fie făcut anul acesta sau la începutul anului viitor. (…) Procentul real a fost de 5,9%. (…) Acum facem un nou studiu să vedem care este situaţia şi să vedem care sunt măsurile administrative pe care Ministerul Sănătăţii le-a luat în ultimele şase luni, încât să putem să progresăm şi să ne apropiem de realitate. (…) Ministerul Sănătăţii are rol de reglementare, coordonare şi administrare”, a arătat Rafila.

Acesta a amintit de ordinul de ministru care menţionează necesitatea existenţei unui laborator sau a unui compartiment de microbiologie în spitalele cu paturi.

În urmă cu 2-3 ani, a adăugat Alexandru Rafila, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, au fost realizate, printr-un proiect cu fonduri norvegiene, cadrul strategic naţional şi planul naţional de acţiune pentru combaterea rezistenţei la antimicrobiene şi a infecţiilor asociate asistenţei medicale, precum şi ghidurile de bună practică pentru specialităţile microbiologie, epidemiologie şi boli infecţioase.

Astfel, s-a constituit un Comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale.

El a precizat că a fost actualizat şi Comitetul naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene, care nu a mai funcţionat din anul 2018, an în care a fost înfiinţat.

Un număr de 5.202 cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„5202 cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore. Menţinem acelaşi procent de 20% de persoane care se reinfectează într-un interval de timp mai mare de 90 de zile. În ceea ce priveşte gradul de ocupare al secţiilor de spital – paturilor alocate infecţiilor cu noul coronavirus – am ajuns la un procent de 17,18%, iar la terapie intensivă sunt internate 263 de persoane, reprezentând un procent de 14,69%. Creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, puţin mai lentă la cazurile internate în secţiile de terapie intensivă, ceea ce indică mai degrabă o severitate mai redusă a tulpinilor circulante”, a afirmat Rafila.

Potrivit acestuia, în secţii sunt internaţi 4.158 de pacienţi, 633 dintre aceştia fiind copii.

La terapie intensivă sunt internaţi 263 de pacienţi, cinci dintre aceştia copii.

„4.158 de pacienţi internaţi dintr-un total de 23.948 de paturi. 633 dintre aceşti pacienţi sunt copii. În secţiile de terapie intensivă 263 de persoane. (…) Din 263 – cinci sunt copii. Nu sunt creşteri foarte mari faţă de situaţia de săptămâna trecută la terapie intensivă. Avem însă o creştere importantă a numărului total de cazuri într-o săptămână – 57.138 dar această creştere a încetinit substanţial. (…) În această săptămână avem o creştere de la cele aproape 45.000 la 57.000 de cazuri. Deci este o creştere de circa 23% faţă de 80% cât a fost în săptămâna anterioară”, a susţinut ministrul.

Acesta a afirmat că în ultima săptămână au fost raportate 149 de decese la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

„Au fost raportate 149 de decese în total în această săptămână. Au fost efectuate 170.000 de teste. În ceea ce priveşte numărul de decese, aici este o creştere care este importantă, de la 47 la 149 de decese, care nu este neaşteptată pentru că odată cu înregistrarea unui salt al numărului de cazuri apare şi o creştere a numărului de decese. (…) Ne aşteptăm ca în perioada următoare acest indicator să crească în continuare. Este vorba de circa 20 de decese înregistrate zilnic în medie – 149 pe durata a 7 zile. Deci, circa 20 de cazuri de deces care se înregistrează zilnic”, a arătat ministrul.

El a menţionat că rata de pozitivare a testelor a continuat să crească, însă şi aici se remarcă o „încetinire a proporţiei”.

„În ceea ce priveşte rata de pozitivitate a testelor de diagnostice, a continuat să crească, dar şi aici remarcăm o încetinire a proporţiei. Unul din patru teste este pozitiv. Şi aici se remarcă aceeaşi încetinire a creşterii proporţiei de teste pozitive, varianta BA5 este dominantă. Remarcaţi însă o schiţă de aplatizare a curbei de creştere”, a mai declarat ministrul Sănătăţii. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .