De ce este important să tratăm miopia cât mai devreme?

Articole

Copiii cu miopie se nasc cu un defect fiziologic al globului ocular, ce afectează mecanismul de refracție, acesta conducând la imposibilitatea de a distinge la distanță. Odată cu procesul de creștere, defectul de vedere tinde să se accentueze.

Miopia este diagnosticată cel mai des atunci când copilul începe să meargă la școală. Fie că acuză imposibilitatea de a vedea clar scrisul de pe tablă, fie că părintele sesizează o oboseală acută a copilului, primul lucru care trebuie făcut este controlul oftalmologic.

Atunci când copilul nu este conștient de dificultatea de a ține pasul cu ceilalți colegi și nu o poate comunica, un adult poate lua notă de o serie de semne în comportamentul său, precum:

  • Căscatul și lăcrimatul
  • Frecatul ochilor
  • Mijirea ochilor atunci când fixează un obiect aflat la distanță
  • Oboseală accentuată
  • Dureri de cap.

Toate acestea pot fi cauze ale unui efort suplimentar de a percepe ceea ce ochiul nu poate vedea clar.

Miopia se accentuează în perioada de creștere

Așa cum spuneam, miopia este cauzată de o imperfecțiune înnăscută a globului ocular, care în cazul acesta este ușor turtit, având o formă alungită pe orizontală. Acest lucru aduce modificări și la nivelul mecanismului de formare a imaginii, în interiorul ochiului.

Astfel, atunci când razele de lumină paralele pătrund în interiorul globului ocular, prin cristalin, punctul de focus se creează în fața retinei. Pentru a se crea o imagine clară, este nevoie ca punctul de focus să se formeze întocmai la nivelul retinei. Acesta este practic motivul pentru care obiectele aflate la distanță apar în ceață.

Odată cu creșterea copilului, mecanismul defectuos se amplifică și miopia tinde să se accentueze. De aceea, este important ca în conduita terapeutică să fie luată în calcul nu numai corectarea vederii ci și stoparea sau încetinirea progresiei miopiei.

Cum tratăm miopia?

Sau mai bine zis, putem trata miopia în copilărie și adolescență?

La maturitate, miopia poate fi tratată chirurgical. În perioada de creștere însă, nu se poate interveni cu un tratament invaziv, dar poate fi gestionată cu scopul încetinirii progresiei.

În mod tradițional, miopia a fost tratată simptomatic, din prisma corectării vederii. Astăzi, constatăm nevoia de a minimiza efectele ei pe termen lung pentru a putea preîntâmpina eventuale complicații.

Care este soluția?

Tratamentul trebuie început cât mai devreme, cu atât mai mult cu cât astăzi inovația ne aduce o soluție comodă și ușor de pus în practică – lentilele inteligente MiYOSMART, marca HOYA, care prin simpla purtare a unor ochelari pot face posibilă îndeplinirea a două obiective, simultan:

  • Îmbunătățirea vederii;
  • Încetinirea/stoparea progresiei miopiei.

Tehnologia revoluționară a lentilelor MiYOSMART

Lentilele MiYOSMART sunt rezultatul unor studii de anvergură realizate de HOYA în cooperare cu Universitatea Politehnică din Hong Kong care au dat naștere tehnologiei DIMS – Defocus Incorporated Multiple Segments (segmente multiple încorporate de defocalizare).

Această tehnologie reprezintă soluția optimă prin care se reușește simultan corectarea viciului de refracție și corectarea vederii.

Rezultatele terapeutice reflectate de statistici arată că lentilele MiYOSMART au încetinit progresia miopiei cu circa 60%, în unele cazuri reușind chiar să o oprească definitiv din evoluție (în 21,5% din cazuri). (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial” care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

Factori de risc și cum putem proteja vederea copiilor în mod natural

Este bine știut faptul ca miopia este un defect din naștere. Un copil născut din părinți cu această afecțiune are șanse mari de a dezvolta același viciu de vedere. Există și metode prin care putem proteja vederea copiilor completând conduita terapeutică de minimizare a accentuării viciului de refracție în perioada de creștere.

Printre acestea, cel mai important lucru pe care îl putem face este crearea unei rutine sănătoase zilnice, prin care:

  • Limităm timpul dedicat activităților care presupun vederea de aproape;
  • Limităm timpul petrecut în fața ecranelor;
  • Petrecem zilnic minimum două ore în aer liber.

Studiile au arătat că pentru sănătatea vederii, în special în perioada de creștere, este esențial să petrecem cel puțin două ore pe zi în aer liber, unde vederea este expusă luminii naturale a soarelui.

Trăind în era informației, unde orice avem nevoie să știm se află la un click distanță, educația este facilitată si în ceea ce privește cele mai noi tehnologii care ne pot îmbunătăți sănătatea și starea de bine. În acest proces, Hoya s-a implicat activ de-a lungul timpului și continuă să o facă, prin acțiuni de conștientizare a importanței utilizării celor mai performante dispozitive medicale în domeniul optometriei și conduitelor optime de prevenție a afecțiunilor oftalmologice.

De asemenea, prin diviziile prezente în cele 52 de țări, HOYA susține demersuri de formare a specialiștilor optometriști contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții populației prin menținerea unei vederi mai bune.

Acest articol v-a fost oferit de Hoya Lens România.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .