Deputatul USR Daniel Popescu atrage atenţia Ministerul Sănătăţii cu privire la gradul foarte redus de ocupare a posturilor de medici din România

Stiri

Deputatul USR Daniel Popescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a interpelat Ministerul Sănătăţii pentru a solicita o serie de informaţii referitoare la deficitul de medici specialişti cu care se confruntă România în ultimii ani şi cu privire la măsurile pe care Ministerul le are în vedere pentru reducerea acestui deficit. În răspunsul formulat, Ministerul a prezentat situaţia privind gradul de ocupare a posturilor de medici la nivelul fiecărui judeţ din România. Pe baza analizei acesteia, din care reiese starea alarmantă a mai multor unităţi spitaliceşti din România, deputatul USR solicită Guvernului măsuri concrete şi imediate de redresare a acestei situaţii.

Din examinarea datelor transmise de Ministerul Sănătăţii deputatului Daniel Popescu (a se vedea http://www.cdep.ro/interpel/2018/r2021B.pdf, pp. 4-11) privind gradul de ocupare a posturilor de medici la nivelul fiecărui judeţ la sfârşitul anului 2018, reiese foarte clar situaţia alarmantă a mai multor unităţi spitaliceşti din România, unde gradul de ocupare cu medici este unul foarte redus. Cele mai afectate sunt spitalele din localităţile mai mici. De exemplu, la Spitalul de Boli Cronice Călineşti, judeţul Argeş, gradul de ocupare cu medici este de doar 25%, iar la Spitalul de Boli Cronice Smeeni, judeţul Buzău, gradul de ocupare este de 36%. Strict vorbind de spitalele judeţene de urgenţă, lucrurile nu sunt mai puţin îngrijorătoare, ţinând seama de importanţa pe acestea o au în deservirea în regim de urgenţă a pacienţilor de pe întreg teritoriul unui judeţ. Astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, gradul de ocupare cu medici este 64%, iar la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, acesta este de 65%. Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi este într-o situaţie şi mai alarmantă: aici ocuparea cu medici nu depăşeşte 51%.

În urma analizei situaţiei de la nivelul judeţului Suceava, se poate observa că gradul mediu de ocupare cu medici este de 65%. De exemplu, la Spitalul Municipal Vatra Dornei, gradul de ocupare este de 64% (!), pe când la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, acesta nu depăşeşte 54% (!). Spitalul Orăşenesc Gura Humorului este într-o situaţie şi mai gravă – cu 48% grad de ocupare (!), iar Spitalul de Boli Cronice Siret ajunge doar la un grad de ocupare de 41% (!). Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava are un grad de ocupare de 74%.

„Solicit de urgenţă o anchetă a Prim-ministrului României sau a Ministrului Sănătăţii cu privire la nivelul foarte redus de ocupare din unele spitale din România, pentru a determina cauzele şi pentru a lua măsurile corespunzătoare de remediere a situaţiilor extrem de delicate în care acestea se află. Prioritară ar trebui să fie creşterea neîntârziată a gradului de ocupare cu medici din spitalele municipale şi orăşeneşti, în special în regiunile izolate, astfel încât niciun spital să nu aibă un grad de ocupare cu medici mai mic de 80%. Din cauza lipsei de cadre medicale specializate în spitalele municipale, pacienţii cu diverse afecţiuni ajung prea târziu sau decedează în drum spre spitalele judeţene! În al doilea rând, ar trebui remediată situaţia tuturor spitalelor judeţene de urgenţă (care au rolul cel mai important şi acoperirea cea mai mare în ceea ce priveşte îngrijirea pacienţilor), astfel încât niciun spital judeţean să nu aibă un grad de ocupare cu medici mai mic de 70%. Nu în ultimul rând, este de maximă trebuinţă ca, odată cu suplimentarea numărului de medici în unităţile spitaliceşti cu probleme de personal, Guvernul să asigure şi dotarea acestora cu cele necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii medicale.” – a transmis deputatul USR Daniel Popescu.

Deputatul USR va continua demersurile de interpelare a Ministerului Sănătăţii în legătură cu deficitul de personal din sistemul de sănătate din judeţul Suceava şi va urmări îndeaproape modul în care Guvernul va da curs sau nu solicitărilor sale, într-un context în care viaţa pacienţilor din România depinde nu numai de dotările din spitale, ci şi (sau mai ales) de numărul de medici specialişti care le stau la dispoziţie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns