Federaţia Asociaţiilor Pacienţilor Bolnavi de Cancer salută prelungirea termenului de valabilitate a preţurilor medicamentelor din Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor (CANAMED) până la 1 iulie 2020, dar atrage atenţia decidenţilor că această perioadă trebuie utilizată pentru elaborarea unei noi metodologii de preţ.
Preşedintele FABC, Cezar Irimia, solicită o analiză a impactului prezentei metodologii de preţ asupra vieţii pacienţilor şi urgentarea demarării activităţilor în grupul de lucru coordonat de Ministerul Sănătăţii.
“Trebuie ca până la 1 iulie 2020 să avem o nouă metodologie de preţ, elaborată în beneficiul pacientului, astfel încât criza din noiembrie 2019 să nu se mai repete”, subliniază el. “Politica preţului cel mai mic nu şi-a dovedit utilitatea pentru pacientul cu cancer, dimpotrivă, i-a îngreunat viaţa, şi l-a făcut pe acesta să nu aibă acces la medicamente uzuale. Fiecare corecţie de preţuri din ultimii 5 ani a generat o criză pentru sute de mii de pacienţii români, inclusiv cei oncologici, categorie de pacienţi care nu are nicio zi de pierdut din perspectiva tratamentului. Trebuie reformată întreaga politică a medicamentului, ca pilon de bază a sistemului de sănătate, iar pacientul trebuie să aibă un loc la masa negocierilor, să fie un partener pentru autorităţi, medici, industrie”, precizează Irimia. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.