Fast and Fixed este cea mai rapida modalitate de reabilitare orala totala astfel ca pacientii pot beneficia in cateva ore atat de interventia de inserare a implanturilor cat si de dinti ficsi.
Reabilitatea orala Fast and Fixed este recomandata pacientilor edentati total, adica celor care si-au pierdut toti dintii. Pacientii edentati de cele mai multe ori prezinta atrofii (dizolvari) ale oaselor alveolare.
Avantaje ale sistemului Fast and Fixed
1. Timpul, bunul cel mai de pret al vremurilor noastre este valorificat la maxim.
2. Extractiile, sterilizarea osului, implanturile, confectionarea lucrarii se realizeaza doar in cateva ore.
3. Numarul redus de implanturi. Sistemul fast and fixed foloseste pentru refacerea in totalitate a danturii 6 implanturi la maxilar (sus) si 4 implanturi la mandibula (jos) fapt ce are implicatii asupra traumei resimtite de organism, interventia fiind mai scurta si mai putin laborioasa decat in cazul aplicarii a 8 -12 implanturi clasice.
4. Evitarea interventiilor de aditie sau transplant osos. Acestea prelungesc timpii chirurgicali si de tratament, in schimb ce sistemul fast and fixed foloseste osul existent.
5. Viata sociala este reluata rapid la fel si activitatile profesionale.
6. Dantura nu este doar functionala, ci si estetica. De cele mai multe ori dantura provizorie noua refacuta cu ajutorul sistemului fast and fixed este mult mai estetica decat cea naturala. Pacientul isi alege atat culoarea cat si forma dintilor dorita.
7. Evitarea pragului psihologic creat de trecerea de la dantura fixa la aparatul dentar pastrat in pahar.
8. Costuri mai mici. Folosind sistemul fast and fixed cu 4-6 implanturi dentare, costurile sunt mai reduse, decat folosind 8-10 implanturi clasice.
Dezavantaje sistemului Fast and Fixed
1. Dieta moale. Consistenta alimentelor este crescuta treptat cu acordul medicului protetician care va monitoriza permanent evolutia procesului de osteointegrare. Dupa cele 6 luni pacientul va reveni la o alimentatie normala.
2. Igiena trebuie respectata cu strictete atat in perioada de vindecare gingivala cat si in timpul vindecarii osoase. Analize necesare pentru inserarea sistemului fast fixed:
3. Computer tomograf: analiza specific dentara prin care este evaluate radiologic cantitatea si calitatea osului alveolar. In functie de aceasta analiza se stabileste locul inserarii implanturilor, dimensiunile lor, designul si numarul implanturilor.
4. Masuratori cranio-faciale: sunt efectuate de medicul stomatolog si tehnician, ofera date necesare pentru prefigurarea viitoarei lucrari.
5. Analize de sange: hemoleucograma completa, timp de sangerare si coagulare, glicemie.
6. In situatia existentei anumitor patologii aceste analize vor fi suplimentate cu alte investigatii specifice respectivei patologii.
Articol realizat de catre echipa clinicii Dental Hospital Romania:
Website: www.dentalro.ro
E-mail: info@dentalro.ro
Adresa: Str. Racari nr. 5, sector 3, Bucuresti
Telefoane: 0733.045.855 si 0721.021.855
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .