Florin Buicu: Legislaţia permite decontarea serviciilor medicale de telemedicină; Guvernul trebuie doar să modifice o hotărâre

Stiri

Legislaţia actuală permite decontarea serviciilor medicale de telemedicină, Guvernul putând să introducă rapid aceste modalităţi de plată prin modificarea HG privind contractul-cadru pentru sistemele de aplicare, a declarat, vineri, preşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Florin Buicu.

“În momentul de faţă legislaţia în domeniul telemedicinei permite, la nivel de lege, decontarea serviciilor medicale. Modalitatea decontării serviciilor medicale este stabilită prin HG de aprobare a contractului-cadru şi a normelor privind contractul-cadru. Cu alte cuvinte, Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări se Sănătate puteau, modificând la nivelul HG care aprobă contractul-cadru pentru sistemele de aplicare, să introducă rapid modalităţile de decontare a acestor servicii. În varianta în care Guvernul nu se mişcă suficient de repede încât aceste posibilităţi de decontare să fie introduse prin HG, există, de asemenea, posibilitatea ca, prin lege, să fie introdusă această posibilitate de decontare. Aşa că modalităţile respective fie Guvernul se grăbeşte să le introducă, fie fac un apel astfel încât să introducem prin modificări la rang de lege toate aceste modificări necesare ca serviciile să fie decontate”, a afirmat deputatul PSD, la dezbaterea online “Telemedicina – medicina viitorului? Noile tehnologii şi sistemul de sănătate din România”, organizată de DCNews.

El a spus că proiectul privind Agenţia de Informatizare a Sănătăţii a fost adoptat de Senat şi se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, dar Guvernul a transmis un aviz negativ.

Buicu a mai susţinut că există o problemă de necorelare a datelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ANAF şi Ministerul de Interne.

“Se vorbeşte de Agenţia de Digitalizare a României în schimb avem o problemă în sensul că datele de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu sunt interconectate cu datele de la Ministerul de Interne şi cu datele de la ANAF astfel încât avem întârzieri în a afla dacă un bolnav este asigurat sau neasigurat, are venituri sau nu are venituri. Această digitalizare şi informatizare putea să pornească demult, astfel încât datele de la Casă să fie interconectate cu datele de la ANAF şi datele de la MAI. În aceste momente în care în loc să introducem decontarea serviciului medical de telemedicină sub orice formă, la nivelul cabinetului de medicină de familie, medicina de ambulatoriu, în partea de telemonitorizare de la nivelul centrelor de dializă, Casa de Asigurări îşi modifică statutul. Oare aceasta era urgenţa de modificat – statutul Casei de Asigurări sau urgenţa cea mai mare era de aprobat sumele şi modalităţile de decontare în acest sistem de telemedicină? Sunt întrebări retorice”, a adăugat Buicu. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns