Fluorul – Beneficii și efecte negative

Articole

Când vine vorba de igiena orală, perierea regulată și folosirea aței dentare sunt doar o parte a procesului.

Unii medici ar spune faptul că pasta de dinți care conține fluor este singura modalitate dovedită de prevenire a cariilor iar experții dentari avertizează că unii consumatori schimbă pasta de dinți cu fluor pentru cele fără fluor. Astfel, s-a dovedit că acești consumatori apelează la alternative disponibile online sau în magazinele care comercializează produse „naturale” fără a se informa din surse sigure.

Astfel, fluorul este un mineral natural care poate fi găsit în majoritatea surselor de apă, cum ar fi lacurile, râurile și oceanul.

În ultimii 70 de ani, fluorura a fost adăugată la majoritatea rezervelor publice de apă din România. Când este adăugat în pasta de dinți și la produsele dentare, acest mineral ajută la prevenirea cariilor prin întărirea smalțului sau a suprafeței dure a dintelui.

Studiile au arătat că a avea fluor în sistemele publice de apă a prevenit cariile dentare în cazul copiilor și a adulți cu cel puțin 25%.

În contextul sănătății umane, fluorul este utilizat în principal pentru îmbunătățirea sănătății dentare. Uneori, așa cum am menționat, îl puteți găsi în alimentarea cu apă locală și în multe produse fără rețetă (OTC), inclusiv:

  • Pastă de dinţi
  • Apă de gură
  • Unele suplimente

Fluorul este, de asemenea, utilizat:

  • În scanările imagistice medicale, cum ar fi scanările PET
  • Ca agent de curățare
  • În pesticide
  • Pentru a produce produse din teflon, oțel și aluminiu

Deci, care sunt beneficiile fluorului?

Fluorul este benefic pentru dinți, deoarece ajută la:

  • Remineralizarea smalțului dinților
  • Încetinirea pierderilor de minerale din smalțul dinților
  • Încetinește semnele timpurii ale cariilor dentare
  • Previne dezvoltarea bacteriilor orale dăunătoare

De exemplu, atunci când bacteriile din interiorul cavității bucale descompun zahărul și carbohidrații, produc acizi care în timp afectează smalțul dinților. Această pierdere de minerale se numește demineralizare. Astfel, smalțul slăbit al dinților vă lasă dinții vulnerabili pentru bacteriile care cauzează cariile. Fluorul ajutând la remineralizarea smalțului dinților care poate preveni cariile și inversa semnele timpurii ale cariilor dentare.

Există posibile efecte secundare ale fluorului?

În timp ce fluorura este un compus natural, poate provoca în continuare efecte secundare atunci când este consumat în doze mari.

Fluoroza dentară – Are loc atunci când consumi prea mult fluor, în timp ce dinții se formează încă sub gingii. Acest lucru are ca rezultat pete albe pe suprafața dinților. În afară de apariția petelor albe, fluorozele dentare nu cauzează niciun simptom sau vătămare.

Tinde să afecteze numai copiii cu vârsta sub 8 ani care au dinți permanenți. De asemenea, copiii sunt mai predispuși să înghită pastă de dinți care conține mult mai mult fluor decât apa fluorurată.

Fluoroza scheletică -Fluoroza scheletică este similară fluorozei dentare, dar implică oase în loc de dinți. Simptomele timpurii includ dureri articulare și rigiditate. În timp, poate modifica structura osoasă și poate provoca calcificarea ligamentelor.

Probleme tiroidiene – În unele cazuri, excesul de fluor poate deteriora glanda paratiroidă. Acest lucru poate duce la hiperparatiroidism, care implică secreția necontrolată a hormonilor paratiroidieni. Acest lucru poate duce la o epuizare a calciului în structurile osoase și la concentrații mai mari decât cele normale de calciu în sânge.

Probleme neurologice – În 2017, a fost publicat un raport care sugerează că expunerea la fluor înainte de naștere ar putea duce la rezultate cognitive mai slabe în viitor. Cercetătorii au măsurat nivelurile de fluor al 299 de femei în timpul sarcinii și copiilor acestora, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. De asemenea, au testat capacitatea cognitivă și a copiilor între 4 și 6 ani dr și între 6 și 12 ani. Nivelurile mai ridicate de fluor au fost asociate cu scoruri mai mici la testele de IQ.

În 2014, fluorura a fost documentată ca o neurotoxină care ar putea fi periculoasă pentru dezvoltarea copilului, împreună cu alte 10 substanțe chimice industriale, inclusiv plumb, arsen, toluen și metilmercur.

Este periculoasă apa fluorată?

Cercetătorii din întreaga lume au efectuat sute de studii care analizează siguranța adăugării concentrațiilor scăzute de fluor în apa potabilă. Nu există dovezi că fluorura adăugată la aprovizionarea cu apă locală provoacă probleme de sănătate, în afară de unele cazuri ocazionale și care nu sunt perioculoase de fluoroză dentară.

Cu toate acestea, nu este cazul să vă panicați.Ca în cazul oricărei substanțe, aportul sau expunerea în exces pot fi dăunătoare.

Este important să nu utilizați suplimente de fluor fără să discutați mai întâi cu un dentist.

Pentru mai multe articole interesante despre pasta de dinți dar și alte subiecte din cadrul stomatologiei, te invităm să accesezi pagina DentFactory chiar în link-ul de mai jos:

https://www.dentfactory.ro/

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns