Ghid de diagnostic şi tratament pentru cancerul colorectal (CCR)

Ghiduri

Ministerul Sanatatii

Ordin nr 1216 din 2010

Importanta: Cancerul colorectal (CCR) reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, această patologie fiind la ora actuală a doua cauză de mortalitate neoplazică în România, după cancerul pulmonar.

CCR reprezintă una dintre cele mai frecvente neoplazii umane, afectând o persoană din 20 în ariile cu standard socioeconomic ridicat. Reprezintă a treia cauză de cancer la ambele sexe, după plămân şi stomac la bărbaţi şi după sân şi uter la femei.

Aproximativ unul din opt cancere este de origine colorectală, iar CCR este responsabil pentru aproximativ 1 din 10 decese de cauză neoplazică.

În România, incidenţa cancerului colorectal este estimată ca fiind 10,1/100.000 loc. la bărbaţi şi 7,3/100.000 loc la femei

Factori de risc: sexul (barbatii fiind mai frecventi afectati decat femeile), varsta (peste 50 de ani), mediul de viata urban, anumite sindroame genetice (polipoza adenomatoasa familiala si variantele ei: sdr Gardner, sdr Turcot si polipoza adenomatoasa familiala atenuata; cancerul colorectal nonpolipos ereditar HNPCC; sdr de polipoza hiperplazica), antecedentele personale patologice sau heredocolaterale de cancer colorectal sau de polipi colorectali, prezenta anumitor boli (in special bolile inflamatorii intestinale), factori dietetici (prezenta grasimilor alimentare in cantitate ridicata), consumul de alcool (in special de bere), fumatul, obezitatea, sedentarismul,

Factori protectori: factori dietetici (prezenta fibrelor alimentare in cantitate mare, cresterea aportului de acid folic, calciu), administrarea anumitor medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene, statine), activitatea fizica.

Manifestari clinice. Manifestarile clinice in CCR pot fi sistematizate in urmatoarele tipuri de simptome: simptome produse de obstructia tumorala (ocluzie, subocluzie, tulburari de tranzit) mai frecvent intalnite in localizarile stangi, hemoragia digestiva inferioara – mai usor de evidentiat tot in localizarile tumorale stangi, simptome produse de invazia tumorala loco-regionala (durere, masa palpabila, simptome produse prin invazia organelor de vecintate), impregnarea maligna (inapetenta, scadere ponderala, astenie, fatigabilitate).  

Diagnostic

Diagnosticul tumorii primitive

Tuseul rectal – permite diagnosticul tumorilor rectale.

Rectosigmoidoscopia identifica peste 50% din tumorile colorectale.

Irigografia cu dublu contrast exploreaza in totalitate colonul, dar din cauza sensibilitatii reduse comparativ cu cea a colonoscopiei, este utilizata din ce in ce mai putin.

Colonoscopia totala cu prelevarea de biospii este metoda esentiala de diagnostic a CCR.  

Colonoscopia virtuala si administrarea capsulei endoscopice sunt metode noi, care sunt din ce in ce mai frecvent utilizate pentru diagnosticul CCR, principalul neajuns fiind imposibilitatea prelevarii de biopsii si necesitatea efectuarii colonoscopiei conventionale in cazul decelarii unor formatiuni colorectale.

Stadializarea se face conform clasificării Dukes sau a sistemului TNM (vezi tabelul)

Tomografia computerizata, RMN, ecoendoscopia si imunoscintigrafia cu anticorpi monoclonali sunt principalele metode utilizate pentru stadializarea CCR.

Clasificarea stadială a CCR

Stadiul Dukes

Substadiul Dukes

Supravieţuire la 5 ani %

Corespondent TNM

A

A1 mucoasă

A2 mucoasă + submucoasă

A3 invazia musculara proprie

 

80-90%

Tis

T1

T2 N0 M0

B

B1 fără invazie peritoneală, N0,M0

B2-invazie peritoneală, N0, M0

75%

 

55%

 

 

T3-T4 N0, M0

C

C1- meta 3 ganglion, M0

C2- meta ganglion-multiplu, M0

50%

25%

Orice T, N1 M0

N2 M0

D

D1- focare tumorale restante

D2-metastaze

30%

25%

Orice T, orice N; M1

Screeningul CCR

Prin caracteristicile sale, CCR este o patologie care poate fi prevenita prin screeningul si supravegherea persoanelor asimptomatice.

Screeningul CCR se face prin urmatoarele metode:

–          Administrarea testelor de depistare a sangerarilor oculte din scaun

–          Rectosigmoidoscopia

–          Irigoscopia cu dublu contrast (din ce in ce mai rar utilizata)

–          Colonoscopia totala (metoda esentiala de diagnostic, efectuata ori de cate ori una dintre celelalte metotode de sceening este pozitiva)

–          Colonoscopia virtuala, administrarea capsulei endoscopice (metode mai usor accepatate de catre pacienti, dar care din cauza costurilor nu si-au facut loc in programele de screening)

–          Efectuarea testelor genetice in cazul rudelor pacientilor care sufera de anumite sindroame genetice

Tratamentul CCR

Tratamentul CCR depinde de stadiul in care este surprinsa tumora, motiv pentru care efectuarea stadializarii este extrem de importanta.

Tratamentul curativ in CCR este cel chirurgical, caruia i se poate asocia chimioterapia, in functie de stadiul tumoral, si radiochimioterapia in cazul cancerului rectal.

Tratamentul cancerelor metastatice implica tratament chirurgical (singurul care poate creste supravietuirea in mod semnificativ), chimioterapie si imunoterapie paliativa.

Lasă un răspuns