La ce sa te astepti dupa o operatie la nivelul mainii

Articole

Ne folosim mainile in fiecare zi, din momentul in care ne trezim pentru a ne spala pe dinti, a pregati micul dejun si a ne pieptana parul, pana in momentul in care ne culcam, pentru a stinge luminile si a ne pune in pat intr-o pozitie confortabila. Cand insa apar durerile de maini, pana si cea mai simpla sarcina poate fi o provocare.

Ne folosim mainile in fiecare zi, din momentul in care ne trezim pentru a ne spala pe dinti, a pregati micul dejun si a ne pieptana parul, pana in momentul in care ne culcam, pentru a stinge luminile si a ne pune in pat intr-o pozitie confortabila. Cand insa apar durerile de maini, pana si cea mai simpla sarcina poate fi o provocare.

Cele mai multe probleme ale mainilor, din fericire, se trateaza usor, fara interventie chirurgicala. Remediile nechirurgicale includ odihna, purtarea unei orteze, administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene si injectii locale cu corticosteroizi. Daca tratamentele conservatoare nu reusesc sa iti reduca durerea de mana si sa iti imbunatateasca mobilitatea, interventia chirurgicala poate fi o optiune, aceasta putand fi efectuata de un medic specializat in chirurgia mainii.

​Tipuri de operatii la nivelul mainii

Exista multe tipuri diferite de probleme si afectiuni ale mainilor, precum si diferite tipuri de interventii chirurgicale pentru a le trata. Intregul tratament depinde de cauza durerii de mana.

Printre cele mai frecvente probleme si boli ale mainii se numara:

  • sindromul de tunel carpian;
  • artrita;
  • tendinita (in special, maladia de Quervain);
  • trigger finger (denumit si deget in resort);
  • leziunile ligamentelor;
  • leziunile sportive;
  • fracturile mainii, antebratului si incheieturii mainii;
  • chisturile ganglionare.

Printre cele mai des efectuate interventii chirurgicale la nivelul mainii se numara:

  • operatia de sindrom de tunel carpian (pentru eliberarea nervului median);
  • inlocuirea articulatiei mainii;
  • repararea tendoanelor;
  • repararea nervilor;
  • transplanturile de piele (grefele de piele sunt de obicei necesare atunci cand sunt tratate amputatii sau leziuni ale varfurilor degetelor);
  • reducerea si fixarea inchisa (pentru fracturi sau un os rupt la nivelul mainii sau al degetelor).

​La ce sa te astepti in urma unei operatii la nivelul mainii

In functie de tipul de interventie chirurgicala pe care o ai, poate fi necesar sa porti o atela pentru o perioada de timp pana la vindecarea mainii. In unele cazuri, se poate cere purtarea atelei timp de cateva saptamani, iar in alte circumstante, ar putea fi nevoie de cateva luni pana sa renunti la ea.

Cei mai multi pacienti se confrunta cu o anumita durere dupa interventia chirurgicala, care insa poate fi ameliorata prin administrarea de medicamente. Este recomandat sa ceri ajutorul unui membru al familiei sau al unui prieten pentru a efectua sarcinile de zi cu zi imediat dupa operatie si, eventual, mai mult timp pe masura ce mana se vindeca. Cel mai probabil ca iti va fi dificil sa efectuezi sarcinile casnice de unul singur o perioada de timp.

Recuperarea medicala dupa operatie este cruciala. Pasii de recuperare pot include kinetoterapie, terapie prin masaj, stimulare nervoasa si exercitii de forta. Este esential sa urmezi instructiunile medicului tau de mana pentru a te asigura ca ai parte de o recuperare rapida si corecta.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .