Nelu Tătaru: Prelungirea stării de alertă vine dintr-o nevoie pur epidemiologică, tehnică, sanitară

Stiri

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus miercuri seară la Digi24 că este nevoie de prelungirea stării de alertă, deoarece riscul epidemiologic o impune și nu se poate vorbi despre o decizie politică.

Ministrul Sănătății a respins și ideea ca starea de alertă să fie impusă doar în anumite zone, pentru că o persoană bolnavă poate pleca de acolo și să ajungă într-o zonă unde ea nu instituită.

„Dincolo de disputa politică este o stare de alertă, chiar dacă nu este aprobată de Parlament. Încă avem 200 de cazuri noi, avem încă 150 de cazuri la ATI, încă avem 4.000 de cazuri active. Toate relaxările progresive, graduale, le putem face doar în contextul unei stări de alertă sau de urgență. Toate măsurile de sprijin, detașarea de la un spital la altul se poate face doar într-o stare de alertă, suportul pentru persoanele defavorizate îl putem face doar în stare de alertă. Nu s-a terminat această pandemie, avem focare noi în ultimele zile, avem transmitere comunitară”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a spus că dacă nu va mai fi prelungită starea de alertă, România va fi „într-un pericol sanitar, ne obligă cam tot ce avem de relaxat să relaxăm”. „Nu avem acele contra măsuri în eventuala creștere a numărului de cazuri. Ne va face să căutăm tot felul de alternative, ordine de ministru, stări de risc epidemic crescut”, a subliniat el.

Întrebat dacă va mai fi obligatorie purtarea măștilor, Nelu Tătaru a răspuns că este „la limită”. „Am limita niște drepturi, în starea de alertă putem impune niște lucruri”, a completat ministrul, adăugând că nici „restaurantele nu mai pot fi” închise.

Despre propunerea de limitare a stării de alertă doar în anumite zone, ministrul a spus că „în acest context nu stă în picioare, avem focare peste tot și în instituire”. „Dar starea de alertă trebuie să existe, un caz asimptomatic nu poate să iasă dintr-o zonă și să nu mai fie într-o zonă unde nu e stare de alertă”, a subliniat Nelu Tătaru.

Ministrul a precizat că prelungirea stării de alertă vine dintr-o nevoie „pur epidemiologică, tehnică, sanitară” și nu dintr-o decizie politică. El a explicat că specialiștii care recomandă acest lucru sunt cei de la Inspectoratul Național de Sănătate Publică, de la Centrul de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, iar astfel de sfaturi vin și din relația de comunicare cu OMS dar și cu specialiștii din țară de pe plan județean.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns