O nouă aplicație IT pentru medici, cu noutăți, experiențe și practici la nivel internațional

Stiri

Ghidul medicilor către cele mai fiabile informații despre Covid-19 îl reprezintă o aplicație IT care poate fi descărcată pe telefon, computer sau tabletă. Universitatea din Warwick a conceput această aplicație care colectează în timp real cele mai noi evoluții privind tratamentele și îngrijirea pacienților cu Covid-19, pe măsură ce acestea apar.

Aplicația COVID-19 Team (COVID19team.app/) vizează îmbunătățirea cunoștințelor și înțelegerii coronavirusului în rândul profesioniștilor din domeniul medical, în special a acelora care lucrează în prima linie cu pacienții în timpul pandemiei. Concepută a fi un instrument pentru medici, asistente medicale și alți profesioniști din domeniul sănătății care au grijă de pacienți cu COVID-19, aplicația folosește ca surse de informație siteuri academice și publice de sănătate publică. Așadar, noutăți din The Lancet, New England Journal of Medicine, Public Health England, dar și informații furnizate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea bolilor (CDC) sunt preluate de această aplicație.

Trei medici din Coventry și Warwickshire din Marea Britanie, doi dintre ei fiind și cadre didactice la Școala de Medicină Warwick de la Universitatea din Warwick, au conceput și dezvoltat aplicația în timpul liber, folosind propriile competențe și resurse. Dar potrivit Medicalxpress.com la crearea aplicației, pe lângă cei trei medici, a lucrat o armată de studenți la medicină în ultimul an, din Marea Britanie.

„Această aplicație există pentru a ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să-și împărtășească experiențele și practicile bune la nivel național și internațional. Trebuie să descoperim ce funcționează și ce nu funcționează în alte spitale”, a declarat dr. Andy Stein, lector onorific la Universitatea din Warwick.

Aplicația se adresează în primul rând medicilor tineri, juniorilor, studenților la medicină din ultimul an dar și asistenților medicali deoarece aceștia constituie majoritatea personalului medical care lucrează cu pacienții în timpul pandemiei de COVID-19.

Instrumentul IT include sfaturi pentru profesioniștii din domeniul sănătății care tratează pacienți cu COVID-19, inclusiv condițiile de depistare cu simptome similare și diagnostice alternative; interpretarea testului de diagnostic (un test PCR ARN pentru gât și nas) și ratele fals negative ale acestuia; utilizarea antibioticelor pentru infecții secundare.

,,Echipa a creat un design pentru web menit să reducă barierele de acces. Fără logare, fără descărcări, fără funcții de plată, disponibilă atât pentru pacient, cât și pentru profesionist, deopotrivă pe telefon, computer sau tabletă,” a spus dr. James Gill, lector onorific la Școala de Medicină Warwick, referindu-se la aplicație.

Mai multe aplicații digitale au fost dezvoltate în ultima perioadă. O echipă de cercetători britanici și americani a dezvoltat un diagnostic bazat pe inteligență artificală care poate prezice cu o rată înaltă de acuratețe dacă o persoană are Covid-19 pe baza simptomelor manifestate. O altă echipă de cercetători din statul american Georgia a dezvoltat  o aplicație pentru smartphone-uri menită să evalueze riscul unui utilizator de telefon de a fi infectat cu noul coronavirus.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns