Prof. Dr. Adrian Covic: În centrele de dializă unde s-au luat imediat măsuri împotriva răspândirii virusului, nu s-au înregistrat cazuri de transmitere de covid

Stiri

Prof. Dr. Adrian Covic, președintele Societății Române de Nefrologie, face un apel public prin care solicită ca situația pacienților dializați să fie corect înțelească în contextul actualei pandemii COVID-19, iar campaniile de blamare a centrelor de dializă, apărute în spațiul public în ultima perioadă, să înceteze.

Specialistul ieșean explică, pentru MedicalManager.ro, că, din punct de vedere al categoriilor de boli cronice, alături de diabet zaharat, pacienții dializați au fost cei mai puternic loviți de apariția noului virus. S-au înregistrat mai multe decese, au fost chiar o serie de cazuri și situații mediatizate, precum situația spitalului din Suceava sau cea de la Centrul de dializă Sema Parc din București și o serie întreagă de alte mini-focare în țară.

“Inițial, când această pandemie a izbucnit, oamenii nu au fost pregătiți metal, nu au avut echipamente de protecție și trebuie să recunoștem că, datorită acestor minusuri expuse mai sus, unele cazuri nu au fost depistate la timp și nu s-au luat măsuri de izolare rapide. A fost suficient să apară un caz sau două în respectivul centru de dializă și astfel cazurile s-au extins rapid. În schimb, acolo unde, învățând din greșelile apărute în alte centre, am luat măsuri drastice, nu au existat cazuri de infectare cu coronavirus”, spune Prof. Dr. Adrian Covic.

Pacientul dializat este un pacient fragil, de obicei vârsnic, cu multe comorbidități”

Președintele Societății Române de Nefrologie susține că atât autoritățile, cât și reprezentații mass-media care relatează despre situația centrelor medicale în această situația de criză, trebuie să înteleagă că fiecare pacient dializat are numeroase comorbidități din start, lucru știut peste tot în lume.

Pacientul dializat este un pacient fragil, de obicei vârsnic, este un pacient care în 50% din cazuri are diabet zaharat, cu hipertensiune în 80% din cazuri, prezintă boli respiratorii frecvent. Peste tot în lume, dar mai ales în România, acestea sunt persoane cu condiții sociale precare. Un alt aspect foarte important de precizat este faptul că, de obicei, pacientul dializat era adus la dializă cu un sistem de transport unde erau aduși mai mulți pacienți, nu era adus singur. În unele țări pacienții primesc vouchere de la sistemul de sănătate și pot merge la dializă cu mașina personală sau taxiul, costurile fiind decontate ulterior. În schimb la noi, de ani buni, sistemul de transport al pacienților se face cu mașini acreditate, dar sunt transportați câte 3 – 4 pacienți. Să ne închipuim, referitor la contextual actual, că unul dintre acești pacienți este pozitiv: automat se vor îmbolnavi toți, deoarece contactul direct este pricipala cale de transmitere a acestui virus”, menționează Prof. Dr. Adrian Covic.

El oferă exemplul singurului caz al unui pacient dializat confirmat pozitiv la Iași, contact din Suceava, care a fost depistat și izolat imediat, iar în salonul unde a stat au fost testați imediat toți bolnavii și personalul, atât tura lui cât și turele anterioare, toți ieșind negativi. Singurul pacient găsit pozitiv ulterior a fost cel al unui bolnav care fusese transportat în aceeași ambulanță cu pacientul confirmat pozitiv, cazul inițial din Suceava. “Singura transmitere, în cazul celor care fac dializă în Iași, a fost până în prezent, realizată prin mijloacele de transport speciale pentru dializă”, conchide profesorul Covic.

“Centrele de dializă din țara noastră sunt la nivelul celor din Germania”

Potrivit acestuia, centrele de dializă din România, așa cum au fost concepute și autorizate, sunt foarte bine puse la punct, dar în nici un caz nu s-a gândit nimeni, nici în România, nicăieri în lume, să proiecteze centre de dializă care să facă față unei pandemii, adică cu circuite complet separate.

“Aș vrea să asigur pe toată lumea că centrele de dializă din țara noastră sunt aproape identice cu cele din Germania, poate chiar mai bune din unele puncte de vedere. Un exemplu grăitor este că, prin regulamentul de dializă existent în momentul actual la noi, spațiul asigurat prin lege unui pacient dializat este mai mare decât cel asigurat unui pacient din Germania. De aceea, în centrele unde s-au luat imediat măsuri împotriva răspândirii virusului, nu s-au înregistrat cazuri de transmitere de covid în saloanele de dializă”, afirmă președintele Societății Române de Nefrologie.

 “Mulți dintre pacienții dializați sunt sub o teroare psihică”

În ceea ce privește situația actuală a pacienților care sunt obligați să facă dializă, în condițiile limitării stricte a activității medicale în spitalele publice și în clinicile private, profesorul Adrian Covic recunoaște că este destul de dificil să își facă dializa în condiții normale, “pentru că sunt și sub o teroare psihică”.

“Amintesc doar cazul pacientei din Suceava, care efectiv a fugit la Cluj să facă dializă în condiții mai bune, mai sigure. Există situații la Suceava de pacienți testați pozitiv dar asimptomatici și care nu sunt internați, iar ei trebuie aduși la dializă la Iași de trei ori pe săptămână. Din păcate nu s-a precizat foarte clar cadrul legal privind transportul acestora, nu se știe dacă îi aduce ambulanța sau se pun la dispoziție alte mijloace sigure de transport, dacă există  echipamente de protecție sau nu. Sunt o categorie de pacienți pentru care pot spune că s-au făcut minuni, deși au fost mulți infectați, existând și destule decese. Privind parte plină a paharului, din peste 10.000 de pacienți dializați din România, decesele și numărul de infectări, paradoxal, nu sunt foarte mari”, spune Prof. Dr. Adrian Covic.

Acesta anunță că pregătește, în numele Societății Române de Nefrologie, o serie întreagă de propuneri privind transportul, echipamentele și procedurile de protecție a pecienților dializați, precum și design-ul centrelor de dializă, pe care le va înainta autorităților guvernamentale.

“După părerea mea statul român ar trebui să impună prin lege ca centrele de dializă să nu fie foarte mari și să nu fie concentrate toate în capitalele de județ. Sunt mai multe propuneri, am chiar și alți colegi care doresc să facă propuneri, unii au lucrat Suceava și au experiența de acolo, unii din București, deja colectez aceste propuneri, urmează să le pun într-un document oficial și sper ca autoritățile să țină cont de el într-un viitor apropiat. În momentul de față, important este să facem totul ca să depășim criza actuală cu cât mai puține pierderi”, concluzionează Prof. Dr. Adrian Covic.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns