Prof. Dr. Romulus Timar: România se confruntă cu o prevalenţă a diabetului mult peste media europeană

Stiri

La nivel mondial, în fiecare an în 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, o campanie globală de conştientizare şi informare cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sănătăţii populaţiei iniţiată de către Federaţia Internaţională de Diabet, la care Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice se alătură an de an.

În 2019, tema dedicată Zilei Mondiale a Diabetului este “Familia şi Diabetul”, pentru a atrage atenţia asupra modului în care diabetul zaharat impactează familia, în ansamblu şi, în acelaşi timp, pentru a sublinia rolul pe care îl au membrii familiei în gestionarea diabetului, de la îngrijire, monitorizare, la educaţia în diabet.

“Diabetul zaharat este deseori diagnosticat târziu sau nu este diagnosticat – se estimează că doar jumătate dintre cazurile de diabet ajung să fie depistate. Motivul principal este că simptomele pot fi dificil de recunoscut şi pot trece neobservate pentru mult timp. Cunoaşterea semnelor specifice, a factorilor de risc sunt foarte importante pentru a putea identifica eventualele cazuri în care cei apropiaţi sunt expuşi unui risc crescut de diabet sau chiar au diabet. În acest sens informarea corectă şi educaţia populaţiei cu privire la diabet este o necesitate, cu atât mai mult, cu cât România se confruntă cu o prevalenţă a diabetului mult peste media europeană, dar şi peste cea globală potrivit datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns