Proiectul de OUG pentru majorările din sănătate a fost comunicat Consiliului Economic și Social anunta Federația “Solidaritatea Sanitară” din România

Stiri

Principalele prevederi/ efecte ale proiectului de ordonanță de urgență:

I. salariile de bază pentru personalul medico-sanitar și auxiliar-sanitar (tot personalul din anexa II din actuala lege a salarizării) se stabilesc conform anexei din această ordonanță.

Câteva exemple de majorări ale salariilor de bază prevăzute în anexele la OUG:

– o infirmieră va câștiga 259 lei net/ lună în plus începând cu 01 martie 2024, la care se adaugă aceeași sumă de 259 lei net începând cu 01 iunie 2024;

– un medic specialist va câștiga 232 lei net/ lună în plus începând cu 01 martie 2024, la care se adaugă aceeași sumă de 232 lei net începând cu 01 iunie 2024;

– o asistentă medicală debutant (studii PL) va câștiga 384 lei net/ lună în plus începând cu 01 martie 2024, la care se adaugă aceeași sumă de 384 lei net începând cu 01 iunie 2024;

Exemplele sunt din unități clinice, pentru funcții la gradația 0 (fără vechime).

II. personalul nemedical/TESA beneficiază de o majorare a salariului de bază de 20% raportat la luna decembrie 2023, acordată în două tranșe: începând cu 01 martie 2024, respectiv începând cu 01 iunie 2024.

III. Ordonanța nu conține nicio prevedere referitoare la sporurile pentru condiții de muncă, respectiv la sporurile de tură/ noapte și sporurile pentru zile nelucrătoare. Toate aceste sporuri rămân blocate, pemntru toți angajații.

IV. Ordonanța nu conține nicio prevedere referitoare la tariful orar al gărzilor suplimentare ale medicilor, acesta rămânând blocat la nivelul lunii ianuarie 2018.

Proiectul de OUG comunicat de către guvern către CES poate fi vizualizat accesând link-ul din primul comentariu.

Așa cum am precizat și în comunicatul remis în această dimineață, prin exemplele enunțate, recompensarea (sporurile) pentru asigurarea continuității se mențin la un nivel la limita ridicolului:

• Pentru orele lucrate în timpul nopții o asistentă medicală (grad principal, absolventă de postliceală), câștigă în plus 5,5 lei/oră net. (Dacă defalcăm calcul pe numărul de ore efectuate în ture (tura a doua și a treia) putem constata că aceeași asistentă medicală câștigă 2,7 lei/oră.)

În privința recompensei pentru munca desfășurată în zilele nelucrătoare și sărbători legale aceeași asistentă medicală câștigă în plus, net, maxim 13,4 lei pe oră.

• În cazul medicului primar cu gradația 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă dintr-o zi normală (care include și 8 ore lucrate noaptea, este între:

– 26 și 46 lei/oră în spitalele neclinice

– 32 și 56 lei/oră- în cele clinice.

• Pentru orele lucrate în timpul nopții o infirmieră câștigă în plus 3,4 lei/oră net. Recompensa pentru munca desfășurată în zilele nelucrătoare și sărbători legale aceeași infirmieră maxim 8,5 lei pe oră.

Este motivul pentru care Federația ”Solidaritatea Sanitară” continuă protestele!

Luni, 11 martie, suntem în Piața Victoriei unde peste 5000 de membri ”Solidaritatea Sanitară” vor protesta în fața Guvernului și apoi vom merge în marș către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Parlament!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .