Reprezentanții Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti fac un apel pentru deblocarea posturilor în sănătate

Stiri

Reprezentanții CMMB fac un apel către Ministerul Finanțelor pentru aprobarea memorandumului înaintat de Ministerul Sănătății, pentru spitalele din subordinea sa, precum și pentru cel înaintat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) pentru spitalele aflate în subordinea autorităților locale, inclusiv cele ale Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

În prezent, sistemul medical românesc se confruntă cu un deficit semnificativ de personal.

La nivelul municipiului București, în spitalele aflate în administrarea Ministerului Sănătății sunt neacoperite aproximativ 500 de posturi de medici, iar la nivelul spitalelor coordonate de ASSMB sunt 390 de posturi vacante.

“În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, fac un apel către autoritățile competente să identifice cat mai rapid soluții pentru deblocarea posturilor și organizarea de concursuri conform procedurilor legale. Această măsură ar facilita inclusiv integrarea în sistemul public de sănătate a celor care au terminat rezidențiatul și au promovat examenul de specialitate, oferindu-le posibilitatea de a își găsi locuri de muncă. Astfel, unitățile medicale publice și-ar putea acoperi deficitul de medici, completându-și schemele de personal”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Angajările în sistemul public, implicit în sistemul public de sănătate, au fost înghețate la jumătatea anului trecut, iar memorandumuri inițiate de MS și MDLPA nu au fost avizate de Ministerul Finanțelor cu toate că era singura posibilitate de deblocare a acestora. Unitățile medicale ar putea organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de medici prin aprobarea noilor memorandumuri adoptate de cele două ministere la începutul acestui an.

“Ne confruntăm cu un paradox. Avem mare nevoie de medici, există locuri neocupate în spitale, avem și medicii, cel puțin din perspectiva celor care au terminat rezidențiatul, dar angajările sunt blocate. Medicii tineri își doresc să rămână în țară și vor opta pentru locuri de muncă în unități medicale în care să poată performa” a mai declarat președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Situații dificile se întâlnesc în această perioadă mai ales în Camerele de Gardă ale unor unități medicale, din cauza numărului insuficient de medici.

Totodată, lipsa personalului în spitale înseamnă epuizarea personalului existent, care trebuie să lucreze de multe ori suplimentar, ceea ce poate duce chiar la epuizarea fizică şi la afectarea calității actului medical acordat pacienților sau întârzieri în acordarea asistenței medicale.

De asemenea, lipsa de personal suficient în spitale poate duce inclusiv la situația de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical pe anumite secții sau compartimente.

În aceste condiții, Colegiul Medicilor din Municipiul București solicită autorităților competente identificarea unor soluții legislative și fiscale pentru deblocarea angajărilor în sistemul public de sănătate, asigurând astfel acoperirea necesarului de medici și îmbunătățirea condițiilor de lucru în unitățile medicale din sistemul de sănătate bucureștean, cât și la nivel național.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .