Sângerările vaginale după menopauză: de ce să mergi urgent la medic

Articole

Sângerările vaginale după menopauză apar la un an sau mai mult după ultima menstruație. Poate fi un simptom al uscăciunii vaginale, al polipilor sau al altor modificări ale sistemului reproducător. Mai mult, la aproximativ zece la sută dintre femei sângerarea după menopauză este un semn al cancerului de col uterin.

Menopauza este o etapă din viața unei femei care începe în jurul vârstei de 51 de ani, timp în care hormonii de reproducere scad și menstruația lunară dispare. Astfel apar și sângerările vaginale, care pot fi ușoare sau abundente.

Femeile pot avea sângerări vaginale, în special în perioada perimenopauzei, o perioadă care precede menopauza și apare la persoanele de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani. Este faza în care nivelul de hormoni se schimbă.

De asemenea, culoarea sângelui menstrual poate să varieze în timpul menstruației. Pot apărea scurgeri roz, roșii, maro închis sau negru. Spre exemplu, când sunt scurgeri roz ar putea indica un estrogen redus sau anemie.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale sângerărilor vaginale după menopauză

  • Atrofia endometrială sau vaginală (mucoasa uterului sau a vaginului devine subțire și uscată);
  • Terapia de substituție hormonală (HRT) (suplimente de estrogen și progesteron care diminuează unele simptome ale menopauzei);
  • Cancerul uterin sau cancerul endometrial (cancer la nivelul mucoasei uterine);
  • Hiperplazia endometrială (mucoasa uterului devine prea groasă și poate conține celule anormale);
  • Polipii uterini (excrescențe în uter);

Cum poți cunoaște cauza sângerării după menopauză:

– Folosește Testul Papanicolau pentru a verifica celulele cervicale.

– Efectuează o ecografie pentru a facilita vizualizarea eventualilor polipi uterini.

– Realizează o biopsie a endometrului sau a uterului. În cadrul acestei proceduri medicul va introduce un tub mic, asemănător unui pai, în uter pentru a colecta celule. El le va verifica pentru a vedea dacă celulele sunt sau nu anormale.

De ce trebuie să mergi la medic după sângerările vaginale 

Dacă te confrunți cu sângerări vaginale după menopauză, atunci ar fi indicat un consult medical pentru a depista din timp prezența unui posibil cancer endometrial. 

Sângerările apărute după menopauză trebuie raportate medicului chiar dacă s-au manifestat o singură dată, cantitatea de sânge a fost mică, sub formă de pete sau scurgeri roz, maro sau dacă nu ai avut alte simptome asociate.

Întâi va fi necesar să ajungi la medicul de familiei, iar acesta te va îndruma către un medic ginecolog. Procedura din timpul consultului va implica o apăsare a abdomenului și a interiorului vaginului pentru a observa dacă există umflături sau sensibilitate.

Totodată, poate fi recomandată realizarea unei biopsii a endometrului sau a uterului. Această examinare a bazinului și a vaginului se face cu ajutorul unui dispozitiv în forma unui pai care va fi introdus în vagin pentru a-l menține deschis, astfel încât să poată fi observat interiorul său și al colului uterin.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .