Neuropatia diabetică apare frecvent la persoanele care suferă de diabet zaharat și se caracterizează prin leziuni la nivelul nervilor. Pe termen lung, nivelurile ridicate de glucoză din sânge (hiperglicemia) și nivelurile ridicate de grăsimi din sânge (hipertrigliceridemia) pot afecta nervii. Simptomele variază în funcție de tipul de neuropatie diabetică.
Neuropatia diabetică afectează atât persoanele care suferă de diabet zaharat tip 1, cât și tip 2. Există o serie de factori care favorizează evoluția acestei afecțiuni, printre care se numără nerespectarea stilului de viață sănătos și recomandările medicului.
Factorii favorizanți specifici neuropatiei diabetice
Neuropatia diabetică este de 4 tipuri: periferică (cel mai des întâlnită), vegetativă, radiculoplexă și mononeuropatie. Cauza exactă a fiecărui tip de neuropatie este necunoscută. Cercetătorii susțin că, în timp, nivelul ridicat de zahăr în sânge deteriorează nervii și afectează capacitatea acestora de a trimite semnale, ceea ce duce la apariția neuropatiei diabetice. Nivelul ridicat de zahăr în sânge slăbește pereții vaselor mici de sânge care alimentează nervii cu oxigen și substanțe nutritive.
Orice persoană diagnosticată cu diabet poate suferi de neuropatie diabetică. Există o serie de factori care favorizează apariția acestei afecțiuni:
- Controlul deficitar al glicemiei – Este important ca pacientul să-și verifice regulat nivelul glicemiei, deoarece există riscul de a face orice complicație a diabetului cu sau fără afectare nervoasă.
- Vechimea diabetului – Riscul de apariție al neuropatiei diabetice crește în funcție de timpul petrecut de la debutul diabetului, în special dacă pacientul omite să-și verifice periodic glicemia.
- Bolile renale – Diabetul poate provoca și afecțiuni ale rinichilor, astfel că toxinele pot pătrunde în fluxul sangvin unde vor provoca apariția leziunilor nervoase.
- Obezitatea – Alt factor care poate declanșa neuropatia diabetică este supraponderea. Indicele de masa corporală (IMC) mai mare de 25 crește riscul de apariție al acestei complicații.
- Fumatul – Acest factor de risc va cauza în timp îngustarea vaselor de sânge și va reduce elasticitatea pereților arteriali, ceea ce înseamnă că fluxul sanguin din picioare va fi diminuat. Astfel, rănile se vor vindeca mai greu și vor apărea leziuni ale nervilor periferici.
Complicațiile cauzate de neuropatia diabetică sunt:
- Infecții ale tractului urinar și incontinență urinară;
- Scăderea bruscă a tensiunii arteriale;
- Disfuncție sexuală;
- Incapacitatea de a percepe starea de hipoglicemie;
- Probleme digestive;
- Transpirație abundentă sau redusă;
- Leziuni degenerative ale articulațiilor.
Testul Michigan – Util pentru pacienții diagnosticați cu neuropatie diabetică
Testul Michigan este o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă care ajută la depistarea neuropatiei periferice și a piciorului diabetic. Metoda este una simplă, neinvazivă și precisă. Prin utilizarea testului Michigan pacientul poate preveni apariția complicațiilor generate de diabet prin descoperirea simptomelor incipiente.
Testul Michigan se poate realiza fie de către medicul specialist, fie de către pacient (prin autoevaluare). În cadrul consultației, pacientului îi vor fi examinate membrele inferioare (fără șosete și pantofi), iar orice anomalie va fi marcată prin acumularea de puncte.
În ceea ce privește autoevaluarea, testul (durează aproximativ 10 minute) cuprinde 15 întrebări. În urma rezultatului obținut puteți identifica simptomele neuropatiei diabetice. Ideal este ca testarea să fie efectuată de pacient o dată la șase luni.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .