Peste 200 de specialişti din ţară şi străinătate se vor afla în perioada 3-5 octombrie la Iaşi, pentru a lua parte la Simpozionul Naţional cu participare Internaţională “Schizofrenia în refugiul minţii”.
Directorul medical al Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi, prof.dr. Roxana Chiriţă, a declarat că la manifestările ştiinţifice prilejuite de acest eveniment de tradiţie pentru psihiatria românească şi-au anunţat participarea peste 200 de specialişti din ţară şi din Statele Unite, Israel, Italia, Republica Moldova, Ucraina. Conform sursei citate, psihiatria a înregistrat progrese incontestabile în ultimul timp în cunoaşterea ştiinţifică obiectivă şi bazată pe dovezi. Cu toate acestea însă, continuă să facă faţă unor provocări generate de percepţia socială. La această situaţie a contribuit în ultimii ani şi conceptul de post-truth, care a promovat în spaţiul public, prin intermediul reţelelor de socializare, puncte de vedere asupra oricărui subiect, în afara standardelor obiective ştiinţifice. Top 10 mituri despre schizofrenie este, poate, cel mai concludent exemplu în acest sens.
“Schizofrenia face obiectul ediţiei 2019 a Simpozionului nostru dată fiind subestimarea sa mediatică, reprezentarea socială distorsionată şi insuficienţa informaţiilor diseminate, care se reflectă în sisteme de suport fragile şi inconsistente pentru persoanele având acest diagnostic”, a declarat prof.dr. Roxana Chiriţă, director medical al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi. Workshop-urile şi sesiunile de comunicări cuprinse în programul evenimentului urmăresc diferite aspecte definitorii privind etiologia, cauzalitatea, formele de debut, evoluţia, prognosticul şi abordările terapeutice ale acestei tulburări psihiatrice majore.
“Vizăm o mai clară şi empatică înţelegere a pacienţilor cu schizofrenie, bazată pe dovezi ştiinţifice şi experienţe clinice, demontând numeroasele mituri promovate în social media. Scopul nostru este de a contribui la valorificarea optimă a potenţialului de integrare socio-profesională şi familială a persoanelor care suferă de schizofrenie, susţinut desigur de resursele terapeutice adaptate contextului clinic”, a mai spus prof. dr. Roxana Chiriţă.
În cadrul Simpozionului, vineri, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ANMCS şi Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi vor organiza workshopul cu tema “Managementul riscului în asistenţa medicală psihiatrică”, ce-l va avea ca lector pe Vasile Cepoi, preşedinte ANMCS, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii. Printre subiectele discutate se vor număra: îmbunătăţirea protocoalelor între Unităţile de Primiri Urgenţe şi crearea unui cadru legislativ adaptat riscurilor existente în asistenţa medicală psihiatrică. De asemenea, Simpozionul are şi o secţiune rezervată asistenţilor medicali, cu participanţi din ţară şi străinătate (Italia), temele abordate fiind dedicate îngrijirii pacienţilor cu schizofrenie.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.