Tusea este un simptom frecvent care poate apărea în afecțiuni respiratorii precum răceală, gripă, bronșită sau pneumonie. Rolul tusei este acela de a elimina corpurile străine care pătrund în căile respiratorii (praf, polen, fum) sau propriile secreții de mucus acumulate în exces.
Tipuri de tuse
În funcție de durata sa, tusea poate fi:
- ocazională – este de scurtă durată și se manifestată ca o reacție firească de îndepărtare a unui factor iritant, nu este un semn de boală;
- acută – de obicei apare ca simptom în diferite afecțiuni respiratorii; durează cel mult trei săptămâni;
- subacută – tuse care durează între trei și opt săptămâni;
- cronică – când persistă peste opt săptămâni.
În funcție de prezența sau absența expectorației sunt descrise două forme principale de tuse:
- tusea umedă sau productivă, care este însoțită de expectoraţie
- tusea uscată sau seacă, nu este însoțită de spută
- există și tuse spastică sau convulsivă, care poate apărea asociată cu tusea seacă sau cu cea productivă
Tratamentul tusei
Tusea fiind un simptom, în primul rând este necesar să tratăm cauza care o produce.
Tratamentul simptomatic al tusei se face diferit în funcție de tipul acesteia. Formele ușoare de viroze respiratorii, răcelile obișnuite, trec în 5-7 zile cu remedii simple (miere de albine, propolis, ghimbir, cuișoare, ceai de soc, tei, cimbrișor sau cu remedii naturale destinate răcelii cum sunt cele din gama Hapciu de la Fares), fără a fi nevoie de medicamente.
Dacă tusea devine supărătoare, nu te lasă să te odihneşti, poți utiliza un sirop de tuse, iar dacă nu cedează cu acesta, medicul îți va prescrie în cazul tusei productive tratament cu expectorante și mucolitice, iar în cazul tusei seci antitusive care inhibă reflexul de tuse.
Pentru tusea productivă sunt recomandate siropurile simple de muguri de pin, ridiche neagră, iederă, în asociere cu ceaiuri cu proprietăți expectorante (scai vânăt, cimbrișor, ceapă), deoarece pentru fluidificarea și eliminarea ușoară a sputei este necesară o cât mai bună hidratare.
Pentru tusea uscată cel mai cunosut și utilizat este siropul de pătlagină și ceaiul de tei. Nu uita să umidifici aerul din încăpere.
Există adesea o evoluție a tipului de tuse. Într-o viroză respiratorie, la început tusea este seacă, după câteva zile devine productivă, începe să se rupă, iar la final, adesea mai rămâne până la 3 săptămâni o tuse seacă.
În bronșită, tusea este adesea productivă și spastică, iar în afecțiunile respiratorii, alergice este seacă și spastică.
Ce facem când nu știm ce fel de tuse avem sau când caracterul acesteia se modifică?
De mare ajutor în astfel de situații sunt siropurile de tuse cu formule complexe care asociază plante medicinale cu proprietăți expectorante și fluidificante ale secrețiile bronșice (muguri de pin, scai vânăt, cimbrișor, iederă, grindelia, ghimbir, hrean, ridiche neagră), cu plante emoliente, calmante ale iritațiilor gâtului și a tusei seci (pătlagină, flori de tei, nalbă mare, lemn dulce). Un astfel de sirop de tuse este Plantusin Forte de la Fares, formulă complexă cu 18 plante medicinale și 7 uleiuri esențiale care combate toate tipurile de tuse.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .