Ce este implantul dentar?

Articole

Procedura de implant dentar, se referă la plasarea dinților protetici permanenți care arată și funcționeazăla fel ca și dinții reali. Procedura de implantare este concepută pentru a fi nedureroasă și pentru a oferi un zâmbet care durează o viață.

Atunci când implantul este plasat de o echipă experimentată de profesioniști, procedura este una dintre cele mai sigure și mai reușite în practicile dentare și cosmetice. Există 3 părți principale ale implanturilor dentare: implantul, bontul și arcada (sau coroana).

  • Implantul este o structură în formă de șurub din titan care este încorporată în os. Osul se fuzionează cu implantul printr-un proces natural cunoscut sub numele de osteointegrare. Implanturile tradiționale sunt încorporate în osul maxilarului pacientului. Dar pacienții cu pierderi osoase severe la nivelul maxilarului superior pot primi implanturi zigomatice. Implanturile zigomatice sunt mai lungi decât implanturile convenționale și sunt încorporate în zigom (pomeț).
  • Bontul este un conector care fixează dinții protetici la implant. Este practic un șurub mic, ce trece prin proteză și bont pentru a îi menține strânși bine. Bonturile sunt adesea înclinate pentru a permite plasarea corectă a protezei pe un implant înclinat. 
  • Cunoscută și sub denumirea de „dinte” sau „proteză”, coroana ar trebui să fie concepută astfel încât să apară și să fie la fel de puternică ca dinții naturali. Cea mai bună proteză este concepută într-un laborator și se potrivește personalizat pentru fiecare pacient. Dinții protetici concepuți pentru implanturi dentare pot fi pentru un singur dinte sau un set complet de dinți, cunoscut sub numele de „arc complet”.

De ce au nevoie oamenii de implanturi dentare?

  • Bineînțeles, pentru a înlocui dinții lipsă: Oamenii suferă adesea, pierderea dinților din mai multe motive. Unele dintre aceste motive includ dezintegrarea, boala gingivală (parodontală), anodonția, medicamentele, chimioterapia, medicamentele sau leziunile. Mulți dintre cei care suferă de pierderea dinților aleg să înlocuiască dinții pierduți sau care se descompun cu implanturi dentare.

Motivele pentru care oamenii aleg implantul dentar, sunt destul de evidente:

  • Pentru a mânca: A fi capabil să muști și să mesteci o varietate de alimente este o necesitate pentru consumul de vitamine și nutrienți necesari. În timp ce protezele dentare restaurează doar până la 25% din rezistența originală a mușcăturii, implanturile dentare restaurează adesea 80-100% din rezistența originală a mușcăturii unui pacient după perioada de vindecare.
  • Pentru încredere în sine: S-a observant faptul că de obicei, persoanele cu dantura incompletă sau inestetică, se confruntă adesea cu anxietatea față de situațiile sociale. Dinții puternici și cu aspect natural ajută de cele mai multe ori oamenii să-și recapete încrederea pentru a socializa.
  •  Pentru a consolida structura maxilarului: Când un dinte este pierdut, integritatea maxilarului de sub el este compromisă. Acest lucru determină, de asemenea, degradarea treptată a osului maxilarului, care la rândul său determină deformarea feței. Când un dinte pierdut este înlocuit cu un implant, integritatea maxilarului este menținută.

Care sunt tipurile de cazuri în ceea ce privește implantul dentar?

  • Din punct de vedere convențional: În cazuri standard, implanturile dentare sunt încorporate în osul maxilarului. Implanturile dentare convenționale pot fi un singur dinte, o punte sau un arc complet.
  • Implanturile individuale pot fi plasate pentru înlocuirea unui dinte, cum ar fi un molar lipsă sau anterior (dinte frontal). După plasarea implantului, este necesară o perioadă de vindecare înainte ca o coroană finală să poată fi montată deasupra. Un pod fixează una sau mai multe coroane peste zona unuia sau a mai multi dini. De regulă, o punte poate fi susținută de implanturi sau dinți sănătoși la fiecare capăt.

În multe cazuri, un pacient va alege să fie înlocuit un set complet de dinți superiori sau inferiori cu ceea ce este cunoscut sub numele de „arcul complet”. Arcurile sunt seturi complete de dinți protetici fixați pe 4 sau mai multe implanturi.

  • Din punct de vedere zigomatic: În cazurile de pierdere osoasă severă, implanturile dentare zigomatice vor fi încorporate în pomeț (zigom). Implanturile zigomatice sunt diferite doar de implanturile convenționale în metoda de încorporare și lungimea implantului. Această metodă este utilizată pentru a înlocui dinții din maxilarul superior.

Cum sunt plasate implanturile dentare?

Primul pas se referă la efectuarea unei scanări CT pentru a oferi medicilor o imagine 3D a dinților și structurii osoase a pacientului. Medicul și pacientul au apoi o consultație pentru a discuta planul lor personalizat de tratament.

Implantul unic: Dacă țesutul osos sau gingival situat în locul în care va fi plasat un implant este infectat, infecția trebuie mai întâi îndepărtată. În final, când osul este gata, chirurgul va plasa implantul. Astfel, implantul va necesita între și 3-6 luni pentru a fuziona iar apoi, bontul și coroana sunt fixate pe implant.

Arcul complet: După ce toată infecția este îndepărtată din țesutul gingival și os, chirurgul netezește osul în jurul zonei în care vor fi plasate implanturile. Apoi, implanturile sunt fixate chirurgical în os. În cele din urmă, bonturile și dinții protetici sunt strânși pe implanturi. Multe proceduri complete de arc se pot face într-o singură zi.

Acestea sunt câteva dintre întrebările la care care oamenii se gândesc atunci când știu că urmează să apeleze la un implant dentar. Continuarea acestui articol va include multe alte întrebări la care venim cu răspunsuri pe înțelesul tuturor. Așa că, stai cu ochii pe noi.

Vizitează site-ul DentFactory dacă dorești sa afli mai multe detalii despre implanturile dentare dar și despre stomatology în general.

https://www.dentfactory.ro/

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns