Victor Costache: Anestezia generală poate fi făcută în structuri sanitare acreditate

Stiri

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, referindu-se la cazul copilului intrat în comă la Piteşti, după o anestezie, că nu au fost respectate “normele minime de securitate”, nefiind vorba de “un fenomen punctual”, ci de unul întâlnit “pe larg” la nivel naţional.

Demnitarul a precizat că anestezia generală poate fi făcută numai în structuri sanitare acreditate în acest sens. “Este o dramă şi suntem alături de familie. Suntem revoltaţi să ştim că este o practică şi mă bucur că avem şansa să transmitem acest mesaj întregii ţări şi tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc fără autorizare această anestezie generală intravenoasă cu propofol. Din câte ştiu eu a fost un cocktail cu propofol dormicum fără a respecta normele minime de securitate. Anestezia generală poate fi dată în structuri sanitare acreditate. Nu putem da anestezie generală unde considerăm că se poate da anestezie generală. Transmitem un mesaj medicilor anestezişti să înceteze aceste practici. Din păcate nu este un fenomen punctual. Se întâmplă pe larg la nivel naţional. A trebuit să se întâmple o tragedie ca să fie demascat acest fenomen şi vă transmit fermitatea echipe noastre pentru a înceta aceste practici”, a afirmat ministrul.

El a subliniat că astfel de practici vor fi sancţionate “imediat şi ferm”. “Vom lucra împreună cu echipele noastre de control, împreună cu colegii din Colegiul Medicilor pentru a sancţiona imediat şi ferm orice altă practică de acest gen. (…) De îndată ce vom avea sesizări, vom transmite un ordin în teritoriu şi, când ştim de aceste situaţii punctuale, se va acţiona ferm şi se va merge până la închiderea totală a autorizaţiei şi suprimarea acestor autorizaţii de funcţionare a acestor instituţii. (…)  Anestezia generală pe venă este o procedură care devine sigură când este practicată într-o instituţie sanitară unde … există întotdeauna riscul ca această anestezie, dacă nu este monitorizată, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. Cum poţi intuba un pacient întrun cabinet de anestezie dacă nu este ventilator?”, a adăugat Costache.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că se fac verificări la clinica stomatologică din Piteşti unde un copil de patru ani a intrat în comă după o anestezie. “La solicitarea Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş au demarat verificări la clinica stomatologică din Piteşti, acolo unde un copil de patru ani, după ce a primit asistenţă medicală de specialitate, a ajuns internat în stare gravă în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’. Inspectorii sanitari argeşeni verifică condiţiile în care s-a acordat asistenţa medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale şi a legislaţiei în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizaţia sanitară de funcţionare a clinicii, condiţiile igienico-sanitare din unitate”, informează Ministerul Sănătăţii.

Conform sursei citate, la cabinetul stomatologic au fost făcute intervenţii cu nerespectarea obiectului de activitate. “Din primele verificări, părinţii s-au prezentat cu copilul în data de 10.02.2020 pentru efectuarea unui tratament stomatologic la clinica din Piteşti. Clinica stomatologică are autorizaţie sanitară de funcţionare (ASF) eliberată de DSP Argeş cu nr. 170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultaţii şi tratamente în specialităţile medicină dentară şi ortodonţie. Din ASF nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de funcţionare o secţie de ATI”, precizează MS.

Inspectorii DSP Argeş au aplicat clinicii stomatologice o amendă de 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizarea Sanitară de Funcţionare. În acest caz a fost începută şi o anchetă a poliţiştilor din Piteşti. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns