Alexandru Rafila: Mai important decât să purtăm mască este să nu ne mai înghesuim

Stiri

Profesorul Alexandrul Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, nu exclude posibilitatea de a fi recomandată purtarea măştii de protecţie şi la vară, dar crede că mai important ar fi să nu ne mai înghesuim, să păstrăm distanţarea socială şi să încercăm să generalizăm „exerciţiul” pe care îl desfăşurăm în această perioadă.

Întrebat în legătură cu menţinerea unora dintre restricţiile existente în prezent şi cu posibilitatea ca, în consecinţă, să fim nevoiţi să purtăm mască toată vara când ieşim afară, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila a declarat la Digi24: ”E posibil, este una dintre posibilităţi. Eu cred că mai important decât să purtăm mască este să nu ne mai înghesuim, să păstăm această distanţare socială, să încercăm să generalizăm exerciţiul acesta pe care-l desfăşurăm în această perioadă. Eu aşa încerc să-l caracterizez, că este un exerciţiu, în aceste două luni, iar ulterior trebuie să devină un comportament pentru majoritatea concetăţenilor. Şi atunci, probabil că o să trecem cu bine vara”.

În opinia sa, nu există nicio îndoială că în sezonul rece ne vom confrunta din nou cu SARS-CoV-2, pentru că iarna virozele respiratorii cresc oricum în intensitate. El atrage atenţia că tocmai de aceea măsurile din actuala pandemie ar trebui păstrate într-o oarecare măsură, cu atât mai mult cu cât probabil, până atunci, numai 30-40 la sută din populaţie va fi imunizată la Covid-19. Totuşi, profesorul Rafila speră ca până la toamnă să existe un medicament antiviral eficient pentru Covid.

„Al doilea vârf nu ştiu dacă va fi la fel de înalt, sigur că va fi o creştere a numărului de cazuri, asta se întâmplă cu orice infecţie respiratorie în cursul iernii. Iarna, virozele respiratorii, fie că discutăm de unele banale, fie că discutăm despre gripă, cresc în intensitate, numărul lor este mai mare. Infecţia cu noul coronavirus nu are de ce să fie diferită, mai ales că populaţia receptivă pentru noul coronavirus va fi încă numeroasă la iarnă. N-o să treacă probabil prin infecţie decât 30, maximum 40 la sută din populaţie şi atunci, măsurile acestea ar trebui cât de cât păstrate, încât să nu ajungem la situaţii disperate”, a declarat Alexandru Rafila.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns