Volbura: beneficii și proprietăți

Articole

Numită, în termeni populari, „rochița rândunicii”, sau „fusta doamnei”, volbura este o plantă cu flori în formă de clopot, albe sau roz. O vezi peste tot, la margini de drumuri, în grădini, pe câmpii, terenuri virane sau în culturile agricole. Mulți o consideră buruiană invazivă, căci poate sufoca alte plante și afecta recoltele. Cu toate acestea, volbura are proprietăți la care nu te-ai fi gândit, fiind o plantă medicinală cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Volbura este o plantă cu rădăcini adânci, foarte greu de smuls, care crește rapid și se ramifică prin vițe târâtoare, lungi de până la doi metri. Este greu de eradicat și mulți o consideră o buruiană dăunătoare din grădină și o amenințare pentru alte culturi. Ce nu știu ei este că volbura are proprietăți medicinale remarcabile, fiind inclusă în multe formule de ceaiuri laxative sau detoxifiante.

Ce proprietăți are volbura

De la volbură se folosesc rădăcinile, dar și părțile aeriene, recoltate în lunile mai-iunie, înaintea sau în timpul înfloririi. Sunt bogate în vitamine (A, C), în săruri minerale (fier, calciu), antioxidanți (flavonoide), acizi organici (acidul malic, citric), taninuri. Toate acestea îi conferă plantei proprietăți cicatrizante, coleretice, colagoge. Însă proprietățile pentru care se folosește cel mai frecvent în scop medicinal sunt cele laxative, purgative, diuretice. Volbura este un laxativ puternic, contribuind la curățarea colonului.

Să le luăm pe rând:

Proprietăți colagoge

Remediile naturiste din volbură stimulează contracția vezicii biliare și eliberarea bilei în intestinul subțire, susținând, astfel, digestia normală.

Diuretice

Această plantă medicinală crește diureza, stimulând eliminarea excesului de apă și de săruri din organism.

Laxative și purgative

Volbura stimulează peristaltismul intestinal și susține tranzitul. Nu produce crampe intestinale, ca alte plante laxative, cum este crușinul.

Cicatrizante

Folosită extern, ameliorează răni, furuncule, arsuri, având proprietăți cicatrizante, datorită conținutului de taninuri.

Antioxidante

Volbura susține regenerarea celulară și protejează celulele de stresul oxidativ.

Antiinflamatoare

Taninurile pe care le conține îi conferă plantei proprietăți astringente, care pot contribui la reducerea inflamației.

Beneficiile volburei: în ce afecțiuni e de ajutor

  • Folosită intern

Intern, vobura se poate folosi sub formă de ceai, capsule sau tinctură, în următoarele probleme de sănătate:

În constipații

Medicii și specialiștii în fitoterapie recomandă volbura cel mai frecvent în afecțiuni gastrointestinale și în constipații, datorită efectului său laxativ, purgativ.

Pentru detoxifierea colonului

Același efect o face utilă și în cure de detoxifiere. Ceaiurile pentru curățarea colonului conțin adesea volbură printre alte ingrediente. Persoanele care suferă de colon iritabil pot urma o cură cu ceai de volbură, care poate normaliza tranzitul și regla peristaltismul intestinal.

De asemenea, volbura poate stimula transpirația, contribuind, astfel, la detoxifierea generală a organismului.

În afecțiuni biliare

Dischinezia biliară (bila leneșă) sau colecistitele sunt probleme de sănătate unde volbura poate interveni favorabil, datorită efectului ei colagog.

În menstruații abundente

Se spune că americanii au fost primii care foloseau infuzia de volbură pentru diminuarea menstruațiilor abundente.

  • Folosită extern

Înțepăturile de insecte, furunculele și abcesele, zgârieturile pielii, rănile, arsurile (inclusiv cele solare), bătăturile, toate acestea se pot ameliora cu spălături locale cu ceai de volbură. Înmoaie comprese în infuzia de volbură și aplică-le pe zonele afectate! Au efect cicatrizant, antiinflamator. În trecut, bunicii noștri își punea direct pe rană frunze de volbură, pentru a opri sângerarea. Sau făceau cataplasme din plantă zdrobită, pe care le aplicau pe furuncule și abcese.

Mod de preparare

  • Ceaiul de volbură se prepară dintr-o lingură de plantă uscată, pusă la infuzat în 250 ml de apă clocotită. Se lasă acoperit timp de 10-15 minute, apoi se strecoară.
  • Pulberea se obține prin măcinarea, în râșnița de cafea, a plantei sau a rădăcinilor uscate. Din pulberea obținută, se ia câte o linguriță pe zi, amestecată în puțină miere. Nu măcina mai mult decât folosești în 2-4 săptămâni, căci planta își pierde din proprietăți, cu timpul.
  • Tinctura de volbură se prepară din 20 de grame de plantă uscată, măcinată și pusă la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Se lasă, acoperit, timp de 10 zile. Nu uita să agiți ușor sticluța cu acest amestec de 2-3 ori pe zi. După cele 10 zile, strecoară soluția și consumă 2-3 lingurițe pe zi, în miere. Are efecte benefice asupra ficatului și a vezicii biliare.

Cui îi este recomandată volbura

Persoanelor care sunt mereu constipate, balonate, care suferă de colon iritabil sau care au fierea leneșă.

Contraindicații și precauții

Se recomandă prudență femeilor însărcinate sau care alăptează, copiilor mici, persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice sau renale. De asemenea, e bine să ceri sfatul mediului înainte de a folosi remedii pe bază de volbură, dacă urmezi anumite tratamente medicamentoase.

Volbura consumată în exces, sau dacă nu sunt respectate instrucțiunile din prospect poate duce la diaree, crampe abdominale, greață, iritații ale tractului urinar sau dureri de cap.

Probabil de acum o să vezi volbura cu alți ochi: nu ca pe o simplă buruiană, ci ca pe o plantă medicinală care te poate ajuta, la nevoie. Pentru a fi sigur de efectele sale benefice, e mai bine să o iei din magazinele naturiste sau din farmacii, nu de pe marginea drumurilor poluate, prăfuite. Producătorii o îngrijesc în medii controlate, o recoltează și o dozează corespunzător și îți pun la dispoziție un prospect. Tot ce ai de făcut este… să-l urmezi.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .