Cum poate ajuta tratamentul ortodontic?

Articole

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care tratează malocluzia, afecțiune în care dinții nu sunt poziționați corect când gura este închisă ceea ce duce la o mușcătură necorespunzătoare.

Un ortodont poate efectua lucrări care urmăresc să realizeze următoarele:

  • Închiderea golurilor care se află între dinți
  • Alinierea vârfurilor dinților
  • Îndreptarea dinților strâmbi
  • îmbunătățirea capacității de vorbire sau de mestecat
  • Sporirea sănătatii pe termen lung a gingiilor și a dinților
  • Prevenirea uzurii excesive pe termen lung sau a traumei dinților
  • Tratarea unei mușcături necorespunzătoare

Dispozitivele ortodontice pot de două tipuri – Fixe sau mobile.

Tratamentul ortodontic poate îmbunătăți aspectul dinților, dar poate duce, de asemenea, la o mai bună funcție de mestecat, vorbire și poate ajuta chiar la protejarea dinților împotriva deteriorării sau apariției cariilor, în unele cazuri.

Aparatul dentar fix – Acesta este cel mai comun dispozitiv utilizat în ortodonție. Este folosit atunci când precizia este importantă și în general, o persoană poate mânca în mod normal cu un astfel de aparat dentar, deși unele alimente și băuturi trebuie evitate, cum ar fi băuturile carbogazoase, bomboanele tari, guma și alte alimente lipicioase. De asemenea, persoanele care participă la sporturi de contact trebuie să își înștiințeze ortodontului, deoarece ar putea avea nevoie de scuturi speciale dintr-un material asemnănător gumei.

Exemple de aparate ortodontice fixe includ:

  • Aparate dentare Incognito, se mai numesc și invizibile deoarece bracket-urile sunt așezate pe partea inferioară a dinților. Astfel, smalțul dinților este mai protejat spre deosebire de metoda clasică. În general, acest tip de aparat dentar este potrivit pentru copiii ce au vârsta de peste 12 ani fiind nevoie de cate un control la fiecare patru săptămâni către medicul ortodont.
  • Aparatele dentare metalice, sunt opuse celor Incognito, fiind fixate pe partea exterioară a dinților. În cazul acestul tip de aparat dentar, controlul are loc o dată la fiecare șase săptămâni iar costurile sunt destul de mici spre deosebire de alte aparate dentare.
  • Aparatul dentar Invisalign este unul dintre cele mai avansate aparate dentare din lume, având peste 20 de ani de cercetare. Acest tip de aparat ortodontic este special datorită faptului că aliniatoarele sunt create 100% personalizat sporind astfel confortul persoanei purtătoare. Marele avantaj ale acestor aparate dentare este ca durata de purtare poate fi de doar până la șase luni.
  • O altă metodă foarte eficientă de îndreptare a dinților, este aparatul dentar ceramic. Acesta oferă o alternativă mult mai estetică față de cele metalice, nu se pătează și oferă un confort sporit.
  • În ceea ce privește aparatul dentar din safir, este o metodă discretă, aproape invizibilă atunci când este purtat și nu se colorează. Ceea ce face special acest aparat dentar este materialul din care este realizat și anume Safirul. Brackeții acestui aparat dentar sunt compatibili dinților și rămân incolori pe toată perioada tratamentului.

În cazul în care urmează să aveți parte de un tratament ortodontic, trebuie să știți pașii ce urmează să fie realizați:

  • Primul pas dar și cel mai important, este consultația de specialitate ce se realizează împreună cu medicul Ortodont specialist care pe baza analizei dentare, va determina un set de investigații medicale.
  • În cazul planului de tratament, acesta este realizat de medic dar împreună cu pacientul. În această etapă, pacientului i se fac cunoscute metodele de tratament, costurile și pașii ce trebuie urmați pe toată perioada tratamentului ortodontic.
  • Profilaxia este un pas necesar atunci când vine vorba de aplicarea paratului dentar. Însă, probabil vă întrebați, ce este profilaxia? Acest pas se referă la toate modalitățile de curățare a dinților, cum este detartrajul, periajul profesional etc.
  • În ceea ce privește aplicarea aparatului dentar, în funcție de tipul de aparat, durata variază. În unele cazuri, este nevoie de o amprentare digitală a cavității orale, însă fiind o procedură nedureroasă și care durează câteva minute, nu există motive pentru care să vă faceți griji.

Dacă optați pentru un aparat dentar fix, trebuie să știți că acesta se aplică pe fiecare dinte, individual.

  • După ce aparatul dentar a fost aplicat, urmează consultațiile periodice care se realizează în funcție de tipul de aparat dentar ales dar și de recomandările medicului ortodont. De asemenea, este important ca toate recomandările să fie respectate deoarece orice abatere afectează rezultatul final al tratamentului.
  • Ultimul pas nu este obligatoriu însă este recomandat de majoritatea medicilor ortodonți. Este vorba despre aparatul de contenție care se aplică după ce tratametul cu aparatul dentar fix este finalizat, deoarece dinții au tendința de a reveni la poziția inițală. Cel mai probabil ați auzit la un moment dat persoane care spun faptul că în cazul lor aparatul dentar nu a funcționat sau nu au ajuns la rezultatele dorite prin intermediul lui.

Așa cum puteți observa, în funcție de recomandările medicului, puteți opta pentru un aparat dentar care să se potrivească dorințelor dvs. dar și în funcție de bugetul pregătit pentru această intervenție. În orice caz, atâta timp cât toate decizile vor fi luate împreună cu medicul ortodont și toate recomandările acestuia vor fi aplicate, rezultatele de la finalului tratamentul vor fi pe măsura așteptărilor.

https://www.dentfactory.ro/blog

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns