Lista medicamentelor restricționate la export, scurtată de Ministerul Sănătății: “Există prevederi contrare ale aceluiași act normativ”

Stiri

Ministerul Sănătății intenționează să scurteze lista medicamentelor folosite pentru tratamentul Covid-19 sau care sunt în risc de discontinuitate pentru care exportul este permis doar în condiții speciale, motivele invocate fiind modificarea protocolului de tratament pentru infecția cu SARS-CoV-2 și existența unor prevederi contrare în același act normativ. 

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 672/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând dispozitivele medicale necesare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-CoV-2, a căror distribuţie se suspendă temporar, precum şi a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate pe piaţa naţională.

Ordinul 672/2020, în vigoare din 23 aprilie, a pus capăt unei perioade de peste o lună (22 martie – 23 aprilie) în care a fost interzis exportul pentru toate medicamentele din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed), cu excepția celor produse în România, precum și a unor dispozitive medicale și materialele sanitare considerate necesare pentru a asigura prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Totuși, ordinul a introdus o listă de 160 de medicamente – cuprinse în protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 și destinate patologiilor cronice cu risc crescut de discontinuitate – și una de dispozitive medicale care au putut fi exportate doar în alte state din Uniunea Europeană, cu aprobare specială primită de la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Între timp, în 22 mai, Ministerul Sănătății a modificat protocolul de tratament al pacienților cu Covid-19 prin ordinul 860/2020, principalele schimăbări fiind scoaterea paracetamolului din schema de tratament pentru pacienții cu forme ușoare de Covid-19 și introducerea antiviralului rusesc umifenovir (Arbidol) în cazurile ușoare și medii ale bolii, însă lista de medicamente și dispozitive medicale restricționate la export a rămas neschimbată.

“Astfel, ca urmare a actualizării protocolului de tratament prin Ordinul ministrului sănătății nr. 860/ 2020, a rezultat situația existenței a două prevederi contrare ale aceluiași act normativ“, precizează referatul de aprobare al noului proiect de ordin.

PRINCIPALELE MODIFICĂRI PROPUSE

Astfel, noul proiect prevede excluderea din lista de medicamente cu restricții la export a 15 medicamente: acetilcisteina, amoxicilina + acid clavulanic, ceftriaxonă, dexametazonă, enoxaparină, heparină, lorazepam, metilprednisolon, metoclopramidă, moxifloxacină, nadroparină, omeprazol, ondansetron, oseltamivir, pantoprazol (doar o formă) și paracetamol.

De asemenea, sunt excluse din listă medicamentele puse pe piață prin autorizaţii pentru nevoi speciale (ANS), “dată fiind obligația deținătorilor de ANS de a se asigura de faptul că utilizarea medicamentului pentru care a fost emisă autorizaţia pentru nevoi speciale se face numai pe teritoriul României”.

De asemenea, proiectul de ordin introduce și corectează la anumite medicamente unele forme farmaceutice și concentrații omise inițial.

În urma modificărilor propuse, lista medicamentelor pentru care se mențin restricții la export (pot fi exportate doar în alte state din UE și doar cu aprobare specială primită de la ANMDMR) scade de la 160 la 140 de poziții.

De asemenea, noua listă a dispozitivelor medicale pentru care se mențin restricții la export cuprinde 35 de poziții, la fel ca în varianta actuală.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns