Cea de a 8-a ediție a Conferinței Comunității Asociațiilor de Pacienți din România a debutat, în această toamnă, cu un workshop dedicat Programului Național HIV, a cărui scop a fost acela de a identifica principalele provocări și oportunități ale părților implicate în gestionarea și implementarea acestui program. Eforturile specialiștilor din domeniul medical, al asociațiilor de pacienți, dar și cele ale companiilor și voluntarilor se reflectă pozitiv în statisticile raportate la nivel national, așadar discuțiile din cadrul workshop-ului s-au concentrat pe trasarea unor obiective și găsirea unor soluții pentru eficientizarea luptei împotriva răspândirii virusului HIV în România.
”În momentul de față există 14.000 de pacienți cu HIV diagnosticați, în viață, din care 12.000 se află sub tratament continuu și susținut. Rezultatele sunt foarte bune, în cazul a 65% dintre pacienți prezenta virusului este nedectabilă, ceea ce înseamnă că nu pot să-l transmită persoanelor cu care intră în contact,” a declarat Managerul Institutului National de Boli Infecțioase din București, Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel în cadrul workshop-ului..
În contextul în care medicina modernă oferă astăzi tratamente concentrate într-o singură pastilă pe zi, principalele obiective prezente pe agenda factorilor implicați în program sunt creșterea ratei de diagnosticare în stadii incipiente prin testare, punerea imediată a celor diagnosticați pozitiv sub o schemă optimă de tratament, asigurarea accesului constant la tratamente de ultimă generație și îmbunătățirea vieții pacienților care trăiesc cu HIV, inclusiv a celor care au ajuns la supresie virală și nu mai transmit virusul partenerilor. „Începând din anul 2001, în România am mers pe principiul utilizării tratamentului ca masură de prevenție a răspândirii infecției cu HIV în rândul populației, iar cifrele raportate anul acesta ne demonstrează că această strategie a funcționat. Așadar, problema asupra căreia ne-am concentrat în discuția de astăzi a fost cea a testării generalizate”, a adăugat Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel.
În cadrul workshop-ului dedicat Asociațiilor de Pacienți a fost discutată și situația actuală a principalelor categorii de risc din țara noastră, printre care se numără femeile însărcinate, consumatorii de substanțe interzise, lucrătorii sexuali, sau persoanele din comunitatea LGBT. Pentru aceste categorii există obiective de rezolvare imediată a unor aspecte ce pot influența pe termen lung statisticile în ceea ce privește transmiterea virusului HIV în țara noastră. “Un obiectiv important este acela de scădere a ratei de transmitere a virusului de la mama la făt spre zero la sută. Suntem aproape de a atinge acest obiectiv, având în vedere că, în prezent, această rată a fost redusă la sub 2%, față de 40%, cât era în anii `90. Totodată, eforturile noastre și ale ONG-urilor trebuie să se îndrepte și către celelalte categorii de risc.”a concluzionat Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel la finalul întâlnirii.
Programul de comunicare dedicat asociatiilor de pacienti din România a fost lansat de organizația Oameni şi Companii în iunie 2015, iar întâlnirea bianuală a comunității CASPA (Comunitatea Asociațiilor de Pacienți) a devenit un eveniment de tradiție care oferă oportunitatea de a dezbate și identifica posibile soluții pentru creșterea rolului asociațiilor de pacienți, dar și a vizibilității și vocii lor în societate.
Workshop-ul organizat în deschiderea ediției din luna octombrie a Conferinței Comunității Asociațiilor de Pacienți din România a fost organizat cu susținerea exclusivă a Gilead Science Europe, compania biofarmaceutică prezentă în peste 35 de țări, cunoscută pentru terapiile inovatoare pe care le dezvoltă pentru domenii și arii terapeutice cu mare nevoie de diagnosticare și tratament.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.