Agenţia Naţională a Medicamentului continuă verificările privind aprovizionarea cu Euthyrox

Stiri

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România va continua verificările în ceea ce priveşte disponibilitatea medicamentului Euthyrox, având în vedere că pacienţii reclamă în continuare discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor.

Verificările se fac atât la nivelul companiei care deţine autorizaţia de punere pe piaţă, cât şi la nivelul distribuitorilor angro.

„Deşi s-au luat măsuri pentru remedierea problemelor apărute în ceea ce priveşte disponibilitatea medicamentului Euthyrox (levotiroxină), Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) primeşte în continuare sesizări de la pacienţii care nu găsesc acest produs în farmacii. În ciuda suplimentării cantităţilor puse pe piaţă în luna aprilie, încă se înregistrează discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor, în toată ţara, ceea ce impune luarea în continuare de măsuri specifice. (…) În perioada următoare, agenţia va continua verificările privind respectarea obligaţiei de serviciu public, conform prevederilor art. 699 pct. 19 şi art. 804 alin (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, atât la nivelul companiei care deţine autorizaţia de punere pe piaţă, cât şi la nivelul distribuitorilor angro, în aşa fel încât aceasta să se reflecte în capacitatea farmaciei de a răspunde nevoilor pacienţilor”, a informat ANMDM.

Potrivit agenţiei, datele estimative privind numărul de pacienţi români care au nevoie de acest medicament, solicitate Comisiei de Endocrinologie a Ministerului Sănătăţii, au fost transmise către compania producătoare, pentru ca aceasta să-şi planifice corespunzător producţia şi să livreze cantităţile optime.

Conform datelor ANMDMR, consumul de levotiroxină a crescut cu până la 50% în perioada ianuarie – februarie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, motiv pentru care agenţia a solicitat companiei producătoare suplimentarea cantităţilor disponibile pentru piaţa românească.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns