ANT susţine că a primit o informare de la DCCO referitoare la anchete care vizează anunţurile privind vânzarea de organe

Stiri

Agenţia Naţională de Transplant susţine că a primit o informare din partea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR în legătură cu efectuarea unei anchete care vizează site-urile cu anunţuri privind vânzarea de organe şi a solicitat public organelor competente să dispună măsuri pentru identificarea şi depistarea oricăror fapte ce ar putea face obiectul unei asemenea activităţi ilegale.

“În ultimele luni, activitatea de transplant se relansează, iar orice campanie negativă duce la dificultăţi în obţinerea consimţământului de donare, cu consecinţe devastatoare: scăderea dramatică a activităţii de transplant şi a speranţei de viaţă a bolnavilor aflaţi pe listele de aşteptare”, a precizat un comunicat al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Potrivit ANT, dacă în anul 2018 au fost doar 65 de donatori în moarte cerebrală şi 75 de donatori vii de ficat şi rinichi, anul acesta, începând din luna martie, numărul de donatori în moarte cerebrală a fost aproape egalat (62) şi au fost realizate 52 de transplanturi de ficat şi rinichi cu donator în viaţă.

“Că transplantul înseamnă viaţă stau mărturie pacienţii salvaţi numai în ultimele 2 săptămâni: 10 transplanturi de rinichi; 5 transplanturi de ficat; un transplant de cord în România şi 2 pentru cetăţeni din Eurotransplant, un transplant de plămân”, a precizat ANT.

Până la data de 28 octombrie 2019, în România s-au înregistrat 62 de donatori pentru intervenţii de prelevare multiorgan. Totodată, au fost efectuate 46 de transplanturi de ficat de la donatori decedaţi şi 7 intervenţii de ficat de la donatori în viaţă, 154 de pacienţi au beneficiat de transplant de rinichi, 45 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienţi în viaţă.

ANT menţionează că au fost realizate 6 transplanturi de cord şi 3 de plămân, iar către Eurotransplant au fost   exportate o grefă de ficat, cinci grefe cardiace şi patru grefe pulmonare. “Agenţia Naţională de Transplant, împreună cu Ministerul Sănătăţii, depun eforturi care converg către acordarea unei şanse la transplant a unui număr cât mai mare de pacienţi prin dezvoltarea unui program de prelevare de la donatori fără activitate cardiacă, prin dezvoltarea Programului Naţional de Transplant în toate spitalele judeţene de urgenţă, precum şi prin dezvoltarea relaţiilor de colaborare în vederea schimbului transfrontalier de organe. (…) Anumite informaţii legate de traficul şi de vânzarea de organe sunt vehiculate periodic în spaţiul public, în diverse contexte. Prin urmare, ori de câte ori va fi nevoie, Agenţia Naţională de Transplant (ANT) va veni cu precizări şi clarificări pentru a înlătura orice suspiciune care planează asupra activităţii de transplant. (…) După 2 ani în care activitatea de transplant a cunoscut o scădere dramatică, ultimele luni ale acestui an au însemnat un reviriment important al transplantului, tradus prin numeroase vieţi salvate, fiind regretabil şi de neînţeles că se continuă campania ştirilor negative, prezentate într-un mod tendenţios aproape după fiecare succes din ultima perioadă. Criza de încredere în sistemul de transplant, indusă prin campanii şi informaţii nereale şi iresponsabile, marchează “un mare pas înapoi” şi duce la pierderea de vieţi omeneşti”, a subliniat comunicatul ANT.

Sursa citată aminteşte că, potrivit prevederilor legale, în România este interzisă vânzarea de organe, fapta fiind considerată infracţiune.  “Capitolul V din Legea 95/2006 precizează foarte clar acest aspect. Tocmai de aceea, ANT solicită public organelor competente să dispună măsuri pentru identificarea şi depistarea oricăror fapte ce ar putea face obiectul unei asemenea activităţi ilegale. Menţionăm faptul că la nivelul instituţiei noastre a fost primită o informare din partea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR în legătură cu efectuarea unei anchete care vizează site-urile cu anunţuri privind vânzarea de organe. Precizăm faptul că este o practică curentă şi legală efectuarea unui transplant de la donator în viaţă (care poate fi înrudit sau neînrudit)”, a arătat ANT. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook

Lasă un răspuns