Aparatul dentar – Sfaturi pentru o experiență plăcută

Articole

Dacă sunteți adolescent iar în acest moment purtați un aparat dentar sau medicului dentist tocmai v-a spus că puteți beneficia de tratament ortodontic, trebuie să știți că nu sunteți singur. Potrivit celor mai recente statistici, în România adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani reprezintă mai mult de jumătate din totalul persoanelor care ajung să poarte aparat dentar. Ceea ce trebuie să știți este că în funcție deaparatul dentar pe care îl purtați este normal să aveți un oarecare disconfort ușor în timp ce vă adaptați.

Pentru a avea o experiență cât mai plăcută cu aparatul denatar există totuși câteva sfaturi pe care medicii ortodonți le recomandă în principal adolescenților. De ce adolescenților? Pentru că aceștia prezintă semne predominant de frică sau neîncredere.  

Chiar dacă medicul dentist vă recomandă să consultați un medic ortodont iar acesta la rândul lui posibil că vă va propune să purtați un aparat dentar, cel mai benefic și recomandat lucru înainte să luați o decizie, ar fi să cosultați în jur de 3 medici pentru a vă asigura că măcar doi dintre ei vă propun aceleași măsuri și practici pentru îndreptare a dinților.

În general, fiecare ortodont are prețuri în funcție de calitatea serviciilor pe care le oferă dar și în funcție de furnizorii de la care achiziționează materialele. Astfel, sunt șanse să observați diferențe mari de preț în funcțiede fiecare cabinet. Cu toate acestea, luați în considerare dacă este posibil, calitatea serviciilor mai mult decât prețul.

Un alt sfat important este referitor la informația pe care o căutați pe internet. Încercați pe cât posibil să luați în vedere informația ce vine din partea unor medici ortodonți! În multe cazuri, adolescenții tin să citească păreri postate de persoane care au experimentat purtarea unui aparat dentar însă experiențele sunt subiective și de multe ori exagerate.

IGIENA

În ceea ce privește iginena orală, acesta este un subiect pentru care trebui să vă pregătiți cu multă răbdare mai ales în cazul în care veți purta un aparat dentar fix. Apa de gură, ața dentară dar și periuțele speciale o să devină astfel cele mai importante obiecte pentru ca tratamentul ortodontic să ducă spre rezultatele dorite.

În timp ce purtați aparatul dentar, particulele alimentare și placa par să aibă întotdeauna locuri noi de ascuns. Puteți exersa înclinarea periuței de dinți deasupra și sub brețele pentru a îndepărta această acumulare de plăci și pentru a reduce șansele de apariție a cariilor. De asemenea, va fi nevoie să fiți pregătit să cheltuiți de două până la de trei ori mai mult pe rutina de spălare a dinților în timp ce aveți aparatul dentar. Însă, nu vă faceți griji, merită timpul! Dacă renunțați la igiena orală corectă în timpul tratamentului ortodontic, riscați să aveți probleme ale țesutului gingival și cariilor dentare. În plus, menținerea curată a dinților vă va ajuta să arătați și să vă simțiți grozav după renunțarea la aparatul ortodontic.

SPORT

Dacă participați la sporturi sau activități care implică un impact substanțial, este important să consultați medicul ortodont pentru precauții speciale. Atunci când practicați sporturi de contact, este recomandat să purtați o protecție bucală. Dacă aveți un impact asupra capului sau a feței, veți dori să vă verificați acoladele și gura imediat. Dacă aparatele dvs. sunt deteriorate sau dinții sunt slăbiți, de asemenea trebuie să contacați urgent medicul ortodont.

Cum vă poate ajuta medicul ortodont? Atunci când sunteți adolescent, dacă este nevoie să purtați aparat dentar, optsprezece luni sau poate mai mult, pot părea o eternitate. Bineînțeles că existe multe alte sfaturi pe care cel mai sigur este să le primiți de la medicul ortodont dar, urmând aceste indicații, cel puțin vă puteți asigura că tratamentul dvs. ortodontic este stabil și mai ușor de suportat, evitând în același timp orice contracție dureroasă sau costisitoare.

În final, adevărul este că totul va merita, iar atunci când tratamentul va fi finalizat va fi dezvăluit un zâmbet uimitor pe care îl veți avea cel mai probabil toată viața mai ales dacă respectați în continuare regulile de igienă.

Nu uita să accesezi pagina DentFactory, mai ales dacă vrei să fii în continuare la punct cu unele dintre cele mai importante subiecte pe care le abordăm în sfera Stomatologiei.

https://www.dentfactory.ro/blog

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns