Compania Besmax Pharma Distribution anunță faptul că a făcut de curând Ministerului Sănătății oferta de a suplimenta cu încă 32 de aparate de plasmafereză donația făcută deja statului român.
Aceste 32 de echipamente s-ar adăuga astfel celor 18 echipamente care au fost instalate în centrele de transfuzie sanguină din România, ajungându-se la un total de 50 de aparate de plasmafereză ce vor putea fi folosite gratuit în țara noastră, timp de un an de zile, pentru colectarea de plasmă convalescentă de la pacienții vindecați de COVID-19. Dacă donația noastră
va fi acceptată, fiecare județ din România va putea colecta plasmă convalescentă, iar pacienții COVID-19 din fiecare județ vor putea primi rapid acest tratament salvator.
Oferta BPHD a fost făcută în contextul nevoii ca terapia cu plasmă din România să fie eficientizată prin măsuri diverse, care să ducă la un impact pozitiv mai mare asupra pacienților români infectați cu noul coronavirus.
Într-un apel public difuzat astăzi, directorul general al BPHD, Florin Hozoc, propune luarea unor măsuri concrete precum lărgirea bazinului de potențiali donatori de plasmă prin reducerea birocrației care guvernează acest proces, conștientizarea sporită a publicului cu privire la importanța donării prin derularea unei campanii oficiale, realizarea unui studiu clinic după toate canoanele medicale privind efectele terapiei cu plasmă și susținerea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Cantacuzino” din București pentru a deveni banca de plasmă convalescentă a României. În acest context, directorul general al BPHD și-a declarat disponibilitatea de a sponsoriza Institutul „Cantacuzino” cu echipamentele necesare pentru ca
acesta să devină depozitarul central de plasmă convalescentă, putând testa, depozita și procesa această plasmă colectată în România.
Florin Hozoc solicită de asemenea mai buna informare a publicului în privința donării și utilizării plasmei convalescente, prin date oficiale precum numărul de donatori de plasmă, cantitățile de plasmă colectate (direct prin plasmafereză și indirect, din sângele donat), numărul de pacienți cărora li s-a administrat terapia cu plasmă și efectele acestei terapii (date statistice despre pacienții vindecați, ameliorați, stabilizați).
BPHD își exprimă speranța că oferta privind cele 32 de noi aparate de plasmafereză va fi rapid acceptată în interesul creșterii colectării de plasmă convalescentă în România și al vindecării cât mai multor pacienți COVID-19. Suntem de asemenea deschiși pentru a contribui și cu alte echipamente și materiale în susținerea întregului proces de prelevare, testare și utilizare a plasmei convalescente pentru pacienții români.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.