Testele medicale sunt cea mai bună modalitate de a afla dacă suferi de infertilitate și te pot ajuta să descoperi cauza. Poate fi dificil să îți dai seama dacă într-adevăr ai probleme de fertilitate. Adesea nu există niciun simptom, cu excepția faptului că nu reușești să rămâi însărcinată sau să păstrezi sarcina.
Testele medicale sunt cea mai bună modalitate de a afla dacă suferi de infertilitate și te pot ajuta să descoperi cauza. Poate fi dificil să îți dai seama dacă într-adevăr ai probleme de fertilitate. Adesea nu există niciun simptom, cu excepția faptului că nu reușești să rămâi însărcinată sau să păstrezi sarcina.
Dacă ai încercat deja să rămâi însărcinată timp de minimum un an fără succes, vorbește cu un medic de la o clinica specializata in fertilitate de încredere, pentru a te îndruma către testele pe care ar trebui să le iei în considerare și pentru a elabora un plan de tratament personalizat.
Când ar trebui să consulți un medic
Este normal să dureze până la un an să rămâi însărcinată. Dar dacă încerci deja de mai mult de un an și nu ai avut noroc, este indicat să discuți cu un medic despre analizele de infertilitate. Anumite probleme de sănătate pot face obținerea unei sarcini mai dificilă. Totuși, nu aștepta un an pentru a vorbi cu medicul specialist dacă ai un istoric de:
- sarcină extrauterină;
- menstruații neregulate;
- boală inflamatorie pelvină;
- avorturi spontane repetate;
- probleme tiroidiene;
- fibroză chistică.
De asemenea, este recomandat să vorbești cu un specialist dacă partenerul tău are un istoric de:
- leziuni sau traumatisme la nivelul scrotului și testiculelor;
- disfuncții erectile;
- probleme de ejaculare.
Unii medici recomandă ca femeile de peste 35 de ani să efectueze teste de fertilitate după 6 luni de încercări de a rămâne însărcinate. Asta pentru că riscul de infertilitate crește după această vârstă.
Ce se întâmplă în timpul unui test de fertilitate
Testarea pentru depistarea infertilității începe, de obicei, cu o discuție cu un medic specializat în fertilitate despre istoricul tău medical și cu un examen fizic. Medicul poate avea nevoie de mai multe luni pentru a-și da seama care este cauza problemelor tale de fertilitate, așa că nu te lăsa descurajată dacă nu primești un răspuns imediat.
Medicul va efectua pentru început un consult pelvin. De asemenea, este posibil să efectueze o ecografie pentru a examina ovarele și uterul și să recomande analize de sânge pentru a verifica potențialele dereglări hormonale. Uneori va trebui să începi să îți urmărești tiparele de ovulație verificându-ți mucusul cervical, luându-ți temperatura sau utilizând teste de ovulație la domiciliu.
Alte teste și proceduri sunt de obicei efectuate ulterior, dacă cele inițiale nu oferă un răspuns. Un test special numit histerosalpingogramă (HSG) îi permite medicului să stabilească dacă trompele uterine sunt deschise. În unele cazuri, testarea fertilității poate include intervenții chirurgicale minore pentru putea examina aparatul reproducător la interior. Specialistul va utiliza instrumente medicale speciale pentru a verifica dacă trompele uterine, ovarele și uterul prezintă probleme.
În cazul testării infertilității masculine, medicul va efectua un examen fizic și va recomanda o analiză a spermei (spermogramă). De asemenea, se pot efectua analize de sânge pentru a afla dacă există probleme hormonale care ar putea îngreuna obținerea unei sarcini. Sperma va fi testată pentru a determina:
- numărul de spermatozoizi;
- motilitatea spermatozoizilor;
- dimensiunea, forma și calitatea spermatozoizilor;
- cantitatea de lichid seminal.
Cum este tratată infertilitatea
Există mai multe tipuri de tratamente pentru infertilitate. Tratamentul potrivit pentru tine depinde de cauza problemelor tale specifice. Uneori, doar unul dintre cei doi parteneri are nevoie de tratament. Alteori, ambii parteneri vor apela împreună la o combinație de tratamente.
Tratamentul pentru infertilitate poate include o combinație de modificări ale stilului de viață, medicamente, terapie hormonală și proceduri chirurgicale. Dacă există o problemă cu sperma sau ovulele, se poate utiliza spermă și/sau ovul de la donatori. Două dintre cele mai comune tratamente de fertilitate sunt inseminarea intrauterină (IUI) și fertilizarea in vitro (FIV).
Problemele de fertilitate pot fi o provocare, dar înțelegerea opțiunilor pe care le ai este primul pas către găsirea speranței. Deși procesul de testare și tratament poate părea copleșitor, amintește-ți că nu ești singură. Cu îndrumarea unui specialist în fertilitate, poți descoperi cauzele care stau la baza infertilității și poți explora o serie de opțiuni de tratament personalizate.
Articol sponsorizat de Umana Fertility
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .